Monday, December 19, 2005

Muhasabah dan Terus Melangkah

Dari : Husam Jr

Kekalahan kita di Pengakalan Pasir adalah sesuatu yang amat pahit untuk diterima. Sekali lagi kita dikalahkan dengan alasan yang sama - pengundi hantu, rasuah, SPR tidak telus dan sebagainya. Tidak kurang juga cerita-cerita dari petugas PAS yang mengatakan ada pimpinan yang tidak menunjukkan sikap kebersamaan ketika berkempen. Lebih menyedihkan, dalam kita mengatakan PRK Pengkalan Pasir adalah yang terkotor, kita terpaksa juga menerima hakikat kemenangan tetap berpihak kepada UMNO.

Saya juga merasa begitu tertarik denga saranan dan sumbangan idea dari mereka yang menyayangi perjuangan PAS (Putera KB, Tun Paduka Tuan, Ikan Jenahak, SriBunian, - sekadar menyebut beberapa nama). Nampak keikhlasan mereka di dalam memberi idea untuk kita sama-sama melihat perjuangan PAS terus utuh. Cadangan supaya PAS menitikberatkan pembangunan ekonomi merupakan antara yang banyak disentuh dan diulas. Memang agak jelas PAS agak terkebelakang dalam menampakkan usaha menjana ekonomi rakyat. Kita yakin PAS mempunyai ramai yang pakar di dalam bidang ekonomi dan berharap agar mereka boleh bersama-sama menyediakan satu plan tindakan untuk memajukan ekonomi rakyat.

PAS juga boleh mengkaji kembali saranan yang pernah disuarakan oleh PAS Wilayah Persekutuan supaya membuka keahlian kepada bukan Islam sebagai ahli bersekutu. Kita boleh lihat sokongan yang begitu kuat diberikan oleh bukan Islam kepada PAS ketika PRK lalu. Tentu mereka akan lebih merasa kemanisan perjuangan PAS kiranya mereka menjadi ahli PAS.

Kita harap agar pimpinan sudi menerima teguran dan saranan dari ahli-ahli dan mereka yang menyayangi perjuangan PAS. Akhir sekali, saya ingin mengajak diri saya, pimpinan, ahli-ahli, penyokong dan pengundi agar bermuhasabah dan menghayati surat Amirul Mukminin Umar al-Khattab kepada pasukan muslim di bawah pimpinan Sa'ad bin Abi Waqas yang dikirim untuk menakluki Parsi. Umar r.a. telah menyentuh pelbagai aspek agar dalam berjuang agar dengan keizinan Allah, kemenangan berpihak kepada tentera Allah. Cuba kita buat checklist, adakah kita semua tidak kira pimpinan, ahli-ahli, penyokong dan pengundi PAS mengikuti saranan Umar r.a. ini?

Kalau boleh print salinan surat ini dan cuba hayati isi kandungannya agar menjadi panduan kepada semua. Juga tidak lupa, cuba tanya diri kita semua yang mengaku berjuang untuk menegakkan agama Allah ini, berapa kali kita semua melakukan Qiyamulail dan bermunajat kepada Allah memohon kemenangan kepada kita? Adakah setiap hari atau ketika musim pilihanraya?

Surat Umar bin Khathab ra.

Sebuah riwayat diambil dari Al Bidayah wan Nihayah nya Ibnu Katsir bahwa Umar ibn al Khatthab ra. Telah mengirim pasukan muslim di bawah pimpinan Sa'ad bin Abi Waqas yang dikirim untuk menaklukkan Parsi. Ia (Umar ra.) menulis sepucuk surat kepadanya, sebagai berikut:

Saya memerintahkan engkau dan pasukanmu untuk takut kepada Allah pada setiap saat karena taqwa adalah senjata terbaik menghadapi musuh dan strategi terbaik dalam peperangan. Dan saya memerintahkannmu dan pasukanmu untuk takut melanggar perintah Allah SWT lebih dari ketakutanmu terhadap musuhmu. Jika sebuah pasukan lebih takutkan berbuat dosa dari pada musuh mereka, Allah SWT akan memberikan kemenangan, untuk orang Muslim kemenangan adalah hasil dari ketidak taatan orang-orang kafir kepada Allah SWT. Ingatlah bahwa tidak ada kekuatan kecuali bersama Allah walaupun mereka selalu lebih banyak dari kita dan memiliki persenjataan serta perlengkapan yang lebih baik. Jika kita sama seperti mereka dalam ketidak taatan kepada Allah SWT, mereka akan menaklukkan kita dengan senjata mereka yang lebih hebat dan jika tidak kita taklukkanlah mereka dengan adil, kita tidak dapat menaklukkan mereka dengan kekuatan.

Kalian harus belajar bahwa kalian memiliki beberapa Malaikat bersama dengan kalian yang melindungi kalian dan amal kalian. Jadi berhati-hatilah dan jangan melakukan suatu dosa ketika kalian sedang berjuang dijalan Allah SWT. Dan jangan menganggap musuh kita lebih jelek dan mereka tidak dapat mendapat kemenangan dari kita walaupun mereka melakukan perbuatan dosa. Banyak bangsa yang telah jatuh ke tangan bangsa yang lain yang mereka kurang memiliki keyakinan sebagaimana Bangsa Magi yang mendapat kemenangan dari Bani Israil ketika mereka melakukan perbuatan dosa.
Kalian harus meminta kepada Allah SWT kemenangan terhadap diri kalian sendiri sebagaimana kamu meminta kemenangan terhadap musuhmu.
Mintalah kepada Allah SWT untuk kami dan kamu sekalian.


"Muhasabah dan Terus Melangkah"

Dari : Husam Jr

No comments: