Tuesday, February 22, 2005

Islam Hadhari Tidak Menghormati Perundangan Syariah


Pihak Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) telah membatalkan saman di bawah Jenayah Syariah Akta 29 - Berkelakuan Tidak Sopan ke atas Nor Jeslina Hashim bt Khairuddin Mohd Hashim berserta empat rakan yang lain. Tindakan pihak JAWI membatalkan saman berkenaan dipercayai disebabkan tekanan pelbagai pihak khususnya kabinet Islam Hadhari.

Tindakan ini membuktikan bahawa Islam Hadhari tidak menghalang para pengikutnya berkelakuan dan berpakaian tidak sopan, malah mereka diberikan perlindungan daripada dikenakan sebarang tindakan di bawah Undang-undang Syariah. Jelaslah dalam perkara ini, kabinet Islam Hadhari yang dipimpin Dato' Seri Abdullah Badawi boleh pada bila-bila masa, mengatasi dan membelakangkan bidang kuasa Perundangan Syariah.


(Gambar ini akan kekal menggantikan gambar asal yg telah berada di Internet sejak beberapa hari lalu)

Saturday, February 19, 2005

Gambar Jeslina di The Zouk Sebelum Serbuan JAWI


Jeslina and the Gang at Zouk Posted by Hello

Dari kiri: belum dikenalpasti - belum dikenalpasti - Jeslina - belum dikenalpasti - Atie AF1.

Sekiranya para pengunjung mempunyai maklumat tambahan mengenai gambar di atas, sila kirimkan kpd marhaen@gmail.com. Terima kasih.

Gambar dikirim oleh Pak Ngah dan Dryacid
(Gambar ini akan kekal menggantikan gambar asal yg telah berada di Internet sejak beberapa hari lalu)

Anak Menantu Yang Menjadi Hantu

(The son-in-law also rises)
Oleh: MGG Pillai 18-02-2005 06:09 pm
--------------------------------------
Ada sebuah buku baru bertajuk “Khairy Jamaluddin Bakal Perdana Menteri”, yang pasti akan menggegar suasana. Malahan, bapa mertuanya merangkap Perdana Menteri - Dato Seri Abdullah Ahmad Badawi menjadi begitu terkejut dan naik angin sehingga memanggil anak perempuannya bersama suami beliau untuk menyerlahkan kemarahannya. Pelbagai usaha telah dibuat untuk menyauk bersih buku itu di pasaran. Kumpulan The New Straits Times telah mengeluarkan amaran kepada penjual akhbarnya agar tidak menjual buku itu kerana mereka boleh digugurkan kalau engkar. Demikianlah hangatnya isu buku itu sehinggakan ia tidak lagi terjual di mana-mana, namun ia masih laris di pasar gelap. Fenomena begini memang bukannya sesuatu yang pelik. Kira-kira satu setengah dekad yang lalu, ada sebuah buku mengenai Timbalan Perdana Menteri sekarang ini telah dijual laris di pasaran. Secara tiba-tiba buku itu lesap kerana telah dibeli oleh orang-orang beliau termasuk bahan percetakannya dan beberapa ribu naskhah yang masih belum terjual. Isi kandungan buku itu adalah sama hangatnya dengan isi buku mengenai Khairy Jamaluddin, tetapi tidak pula ada tindakan mengharamkan penjualannya. Di dalam buku mengenai Khairy Jamaluddin, ada diceritakan kisah pengaruh sekumpulan anak-anak muda yang bergayut pada Khairy yang bertanggungjawab menyekat Paklah daripada menemui orang-orang yang mahu ditemuinya. Ada seorang tokoh negara ingin ditemui oleh Paklah telah dihalang oleh kumpulan muda ini.

Penulis buku terbaru ini ialah Yahya Ismail, seorang wartawan upahan dan penulis politik. Beliau memang terkenal kerana tulisannya yang mengaibkan ramai tokoh politik. Ramai yang mengutuknya, tetapi ramai juga yang sukakan beliau, sambil mengupahnya menulis mengenai kebaikan mereka. Dengan kata mudah Yahya menulis untuk kantung sakunya. Memang, buku-buku berbaur politik adalah satu tarikan dalam industri percetakan Melayu. Orang Melayu menganggap politik sebagai benda yang serius, kerana itu buku-buku politik kerap menarik minat pembaca. Buku politik dan mengenai tokoh-tokoh UMNO memang diterima oleh orang Melayu dan terjual laris di setiap persidangan tahunan UMNO. Orang Melayu menganggap buku politik semacam ini adalah asam garam kehidupan mereka yang penting. Ramai tokoh UMNO yang mengupah penulis menulis buku mengenai ketokohan mereka semata-mata untuk menonjolkan peribadi mereka. Tidak banyak buku semacam itu yang menonjol gara-gara kes saman malu yang berbangkit. Ada sebuah buku yang mempersendakan Dato Seri Anwar dan mempertikai peluang beliau menjadi Perdana Menteri. Itulah buku yang merupakan sebahagian konspirasi politik, yang mengaibkan beliau dan berakhir dengan beliau meringkuk dalam penjara. Sesungguhnya petaka buruk yang ditimpakan oleh buku-buku politik seperti ini memang tidak boleh dipandang remeh.

Yahya Ismail telah memberitahu Paklah betapa beliau telah berkali-kali mahu bertemu dengannya tetapi telah disekat oleh orang-orang beliau sendiri. Beliau mahu menyatakan segala bahaya yang dicetuskan oleh anak menantu Paklah terhadap kerjaya beliau sebagai seorang Perdana Menteri. Cara terbaik untuk menarik perhatian Paklah ialah menulis buku itu. Yahaya mempertahankan tulisannya yang menceritakan empat jurusan yang diceburi oleh Khairy sedangkan dia sepatutnya terlibat dalam perkara-perkara itu semua. Khairy menjatuhkan martabat bapa mertuanya sambil menonjolkan diri sebagai seorang pembantu yang tidak ada tolok bandingnya kerana sibuk dengan dunia politik dan niaga. Pada waktu yang sama, dia sibuk dengan satu persekongkolan rahsia dengan Dato Seri Anwar Ibrahim untuk menjatuhkan Dato Seri Najib Tun Razak. Tujuan komplot itu ialah menentukan beliau menjadi Timbalan Perdana Menteri seandainya Anwar Ibrahim muncul semula untuk menjadi Perdana Menteri. Yahya mencadangkan agar gelagat Khairy Jamaluddin harus dibendung kalau Paklah mahu menang semula pemilihan pada 2007 nanti.

Yang menjadikan isu itu lebih hangat ialah tindakan Yahya mengedarkan buku itu kepada semua menteri kabinet UMNO, ahli Parlimen, ahli dewan undangan negeri, dan Exco negeri. Ada seorang menteri kabinet yang mahukan Yahya mengautograf salinan buku yang diterimanya. Gelagatnya itu adalah sesuatu yang rahsia memandangkan adanya rombakan kabinet pada bulan depan. Kerana itu usaha menyekat penyebaran buku itu telah menemui jalan buntu. Tidak hairanlah kalau tidak lama lagi akan muncul versi onlain buku itu di internet, sama ada dengan izin Yahya ataupun tidak. Pentadbiran Paklah ternyata goyah di luar kawalannya. Segala usaha beliau untuk memperketatkan kawalannya ternyata masih goyah semacam dia mula-mula merangkul tampuk kuasa pada November 2004 dahulu. Keadaan ini tidak akan berubah selagi anak menantu beliau tidak dapat dikekangnya. Memang orang tidak yakin Paklah mampu melaksanakannya.

Khairy Jamaluddin sengaja memburukkan keadaan. Kehidupan peribadinya memang sudah membuatkan Paklah naik meluat. Baru-baru ini Paklah terpaksa memanggil anak perempuan beliau bersama suaminya untuk menyoal si menantu secara terus terang akan kisah penglibatan beliau dengan seorang gadis kacukan Burma. Beberapa orang sahabat anak perempuannya telah mengumpulkan maklumat akan kisah itu. Walaupun si anak perempuan tadi tidak ingin memberitahu hal itu kepada bapanya, ada seorang menteri kabinet yang telah memberitahu Paklah akan ceritanya. Paklah naik angin tetapi tidak mampu berbuat apa-apa lagi. Akan tetapi ada kisah lain yang lebih dahsyat lagi. Khairy telah mengambil alih tampuk penerajuan Pemuda UMNO daripada Hishamuddin Hussein, walaupun secara rasminya Hisham masih lagi merupakan Ketua Pemuda pergerakan itu. Pengaruh Khairy dalam pergerakan itu sudah ternyata begitu kuat sehingga mencetuskan kemungkinan jawatan itu akan dicabar dengan hebatnya pada 2007 nanti. Anak Tun Kepala Taik Mahathir yang bernama Dato’ Mukhriz Mahathir sudahpun memulakan kempen politik beliau dengan mengadakan mesyuarat mingguan bersama ANSARA yang dianggotai oleh bekas pelajar kira-kira 30 Maktab MARA, yang pernah digunakan oleh UMNO untuk mengumpan anak-anak muda Melayu menganggotai parti itu.

Khairy memang berpengaruh dalam bisnes. Wakil pilihan beliau yang memegang jawatan tinggi dalam Tenaga Nasional Berhad turut bersekongkol dengan beliau menentukan siapa yang patut mendapat kontrak dengan TNB. Kisah ini telah diketahui oleh Menteri Besar Selangor semasa beliau cuba melobi agar orangnya dapat tender TNB. Kontrak pendawaian TNB yang berusia 50 tahun itu telah disuruh membayar kepada Encik S sebanyak Seratus Ribu Ringgit kalau beliau mahu bertemu dengan Khairy Jamaluddin. Dato Khir Toyo naik marah, tetapi dia sepatutnya tahu akan peraturan baru itu. Karenah seperti inilah yang memecah-belahkan UMNO. Malahan penyokong Paklah sudah berpecah menjadi dua pasukan (kem). Kini muncul pula skandal dalam TNB di mana orang-orang yang dilantik oleh Khairy telah menjadikan TNB satu institusi yang berbelah-bagi antara kumpulan teknikal dengan kumpulan eksekutif lantikan politik yang ternyata akan membawa padah kepada TNB. Kisah kegelapan disebabkan putus-bekalan elektrik adalah salah satu contoh wujudnya pecah-belah ini.

Riak dan keangkuhan Khairy Jamaluddin, ketaksuban bahawa Paklah tidak ingin melihat Najib naik sebagai pengganti beliau, karenah para pemimpin UMNO yang menunjukkan kuasa mereka, serta peralihan kuasa daripada kerajaan pusat kepada kerajaan negeri-negeri dan yang lebih penting lagi ialah usaha Paklah mahu menunjukkan kuasanya dalam UMNO sedangkan beliau sentiasa memberikan penyelesaian yang sukar dilaksanakan telah menyebabkan UMNO serta pucuk kepimpinannya sentiasa berbalahan dan bercelaru. Pada waktu yang sama orang Melayu UMNO sedang berbalah mengenai pengaruh wilayah mereka. Secara lahiriah, yang bertanding ialah Paklah dan Dato Seri Najib. Tetapi, konfrontasi begini akan bergantung kepada siapa yang menyokong siapa. Paklah menganggap beliau mendapat sokongan kumpulan Anwar Ibrahim dan anak menantunya bersama lulusan Oxbridge. Najib pula menerima sokongan kumpulan yang disokong oleh Tun Kepala Taik Mahathir. Tidak kiralah kalau barisan yang bertembungan itu benar-benar wujud. Yang dipentingkan ialah kisahnya sahaja.

Sesungguhnya konflik semacam ini memang sudah alma wujud dalam UMNO. Hanya ketokohannya yang berubah. Satu ketika dahulu wujud pertembungan antara Dato Sir Onn Jaffar yang inginkan kemodenan, bertembung dengan kumpulan cauvinis Melayu yang menyingkirkannya. Kumpulan cauvinis itu akhirnya mendapatkan pembabitan seorang putera istana yang suka berseronok sahaja dan bernama Tunku Abdul Rahman Putra. Kemudian muncul pula pertelingkahan antara Tun Razak dengan Tunku Abdul Rahaman gara-gara tema yang serupa. Selepas itu timbul kisah Tun Husein dengan Tun Kepala Taik Mahathir dan disusuli pula dengan kisah Tun Kepala Taik dengan Dato Seri Anwar Ibrahim. Kini, muncul pula kisah Paklah dengan Dato Seri Najib. Impian besar zaman silam sudah pun terkubur kerana dilupakan. UMO sedanga mereka-reka satu laluan baru untuk menggugat PAS. Persinggitan ini semacam dilupakan kini kerana selama enam dekad dulu lagi sudah ada usaha merobah agenda berpolitik daripada prinsip kepartian kepada ketokohan yang ada. Walaupun UMNO terus berusaha gigih, UMNO akan terus kehilangan sokongan seandainya ia menghumban prinsip politiknya untuk berpaut kepada tokoh kepimpinan. Penekanan terhadap ketokohan akan terus bertahan selagi pusat dapat terus mencengkam kuasa. Akan tetapi apabila pusat sendiri sudah terumbang-ambing kemunculan panglima politik, seperti Khairy Jamaluddin sudah pasti membebankan tanggungjawab sesiapa sahaja yang menjadi Presiden UMNO. Karenah ini akan tetap berterusan sahaja.

- MGG Pillai
pillai@streamyx.com
Terjemahan MT-SPAR - 19.02.2005

Khutbah Juma'at di Mesjid Jamek KL

Oleh Pensil Kayu
-------------------------------------

Sewaktu pergi menunaikan solat Jumaat di Masjid Jamek Bandaraya, saya amat terkejut dan bersedih kerana khutbah yang disampaikan oleh khatib berkisar kepada perkara tentang demam denggi, yang mana saban masa dan ketika kita telahpun didedahkan akan perkara tersebut di waktu yang lain, melalui kempen gotong royong di tempat masing-masing, surat khabar serta media massa yang lain. Kelihatan para jemaah berpandang pandangan sesama sendiri. Amat malang sekali.

Walaupun ianya sesuatu yang baik tapi saya tak nampak akan kesusesuainnya tentang demam denggi ini disampaikan dalam khutbah Jumaat yang merupakan satu saat ribuan manusia datang menyerahkan diri untuk diberikan amanat pengabdian kepada Allah s.w.t tapi didedahkan kepada perkara yang sudah tentu tidak memberi bekas terhadap mereka. Mereka-mereka sudah barang tentu telah lebih arif tentang hal ehwal dunia mereka.

Adalah sewajarnya pihak JAWI atau mana-mana Pihak Berkuasa (PB) Agama yang lain bertindak menyediakan satu teks khutbah yang lebih menekankan tentang memperkuatkan dan memperkentalkan aqidah para jemaah, mentauhidkan Allah s.w.t. dengan sebenar benarnya yang tanpanya, segala apa jua amalan, anjuran atau saranan tidak akan mendatangkan kesan dalam jiwa manusia.

Sesungguhnya itulah masa yang sesuai bagi PB Agama kita untuk menanamkan aqidah, iman yang benar dan jitu ke dalam sanubari jemaah yang hadir kerana ada di antara mereka yang hanya datang bersolat seminggu sekali, jadi usaha memperbetuli aqidah akan dapat disampaikan kepada mereka. Di samping itu dapat pula memantapkan aqidah para jemaah yang regular menjaga dan menunaikan solat.

Kalau kita lihat dari sejarah bahawa Nabi Muhammad s.a.w. dan para sahabat, di dalam khutbah mereka banyak menekankan tentang betapa pentingnya mempunyai aqidah yang bersih dan murni. Di dalam kebanyakan khutbah dan syarahan mereka, lebih 3/4 isinya menyentuh secara dalam akan bab akidah, iman ini, perkara yang lainnya hanya disampaikan secara sampingan atau di waktu-waktu yang lain seperti di majlis tazkirah atau taklim dan sebagainya.

Sewajarnya method dan pendekatan khutbah terutama hari Jumaat dikembalikan sebagaimana yang ditunjukkan oleh Nabi s.a.w. dan para sahabat serta para tabi'in. Hanya dengan demikian InsyaAllah agama akan dapat difahami dan diamalkan oleh jemaah dengan lebih komited lagi berlandaskan aqidah yang jelas, benar lagi mantap.

Agaknya, inilah sebabnya, apa jua tindakan JAWI, JAIS dan lain-lain, tidak mempunyai roh dan dihormati, kerana fungsi asal mereka untuk memantapkan aqidah serta imam seluruh ummah telah dibelakangkan atau dibakul sampahkan. Jika itulah keadaannya, tidak hairanlah Allah langsung tidak mendatangkan pertolongan serta kegerunan kepada badan-badan yang disebutkan tadi. Bayangkan hanya seorang artis yang tak seglamour mana, berupaya menghina PB Agama, sesuatu yang memalukan.

Tak cukup, tak cukup hanya sekadar kalimah...ittqullah.. marilah kita bertakwa kepada Allah bla bla...itu saja...tak memberi erti kalau tanpa dikupas dan dipasak bersungguh sungguh ke dalam lubuk hati para jemaah akan pengertian dan tuntutannya yang sebenar. Halal haram yang perlu dipatuhi, balasan syurga neraka perlu diulang-ulangkan. Sabda Nabi s.a.w. maksudnya lebih kurang "berilah berita tentang amaran Allah kepada manusia sewaktu sihatnya dan berilah berita kegembiraan tentang balasan syurga dan yang baik-baik tatkala manusia itu menghadapi sakratulmaut".

Saya berharap pihak berkuasa Agama tempatan akan dapat membuat post mortem dan kembali kepada cara dan method yang bersesuaian dengan sunnah dan amar ma'aruf nahi mungkar, dalam membuat teks khutbah di masa akan datang. Hanya dengan aqidah, iman yang benar, bersih serta mantap sahajalah segala ibu, bapa dan anak anak segala kemungkaran akan terhumban jauh dari persada muka bumi dan dari setiap hati-hati manusia.

TIADA HADIAH YANG LEBIH BERHARGA DARIPADA NASIHAT YANG BAIK.

Maaf jika terasa pahit, namun ubat semestinya pahit, baru dikatakan ubat.

Pensil Kayu - 19.02.2005

Bincang-Bincang Kesihatan

Oleh Orang Kita
--------------------------------

Dalam sistem kehidupan moden, apakah elemen yang paling penting dalam mengerakkan ekonomi atau sosial masyarakat? Sudah tentunya sistem pengangkutan dan komunikasi. Fungsi sistem pengangkutan dan komunikasi merangkumi pelbagai aspek kehidupan. Nak ke masjid, pasar, menziarahi sahabat, berperang, berjihad, mencari rezeki dan seumpamanya memerlukan sistem pengangkutan dan komunikasi yang baik. Kerana itulah untuk memajukan sesebuah negara, sistem pengangkutan dan komunikasi mestilah dimajukan dulu. PM terdahulu, Tun Dr Mahathir mengetahui hal ini tetapi sengaja gagal untuk mengetahui bahawa kedua-duanya perlulah diminimumkan kos dan dioptimumkan penggunaannya. Bagi beliau, barangkali value for money tak wujud dan yang ada mungkin value for cronies. Itulah pasal tol sentiasa naik walaupun jalan sentiasa turun, poket kroni semakin tebal sementara poket rakyat makin kempis.

Dalam tubuh badan kita sebenarnya mempunyai sistem pengangkutan dan perhubungan yang sangat canggih. Apa taknya, sistem perhubungan badan mampu memberi isyarat kepada otak secepat cahaya melalui deria-deria pancaindera (panca = lima dan pancaindera maknanya lima deria) ataupun hubungan telepati dalam kapasiti yang tak terhingga jumlah dan banyaknya. Teknik sistem perhubungan ini sedang ditiru oleh manusia bagi mengimplementasikan sistem komunikasi canggih yang dinamai teknologi neuron. Teknologi ini mampu membuat komunikasi melebihi beberapa gigabit sesaat.

Orang Kita bukan sangat nak berbicara tentang teknologi manusia sekarang, tetapi manusia terlalu lemah dan hanya meniru teknologi yang Allah SWT berikan sama ada secara langsung atau tidak.

Sistem Komunikasi Saraf Manusia

Manusia mempunyai dua sistem saraf iaitu Sistem saraf tunjang dan Sistem saraf Autonomik. Dalam sistem saraf tunjang, otak berperanan penting untuk mengawal setiap pergerakan anggota badan seperti berdiam diri, menahan nafas, makan, minum dan seumpamanya. Selain dari itu, terdapat pergerakan yang tidak mampu dikawal oleh sistem saraf tunjang seperti pengepaman jantung, aliran darah, penghadaman makanan, berfikir dan seumpamanya. Semua perkara ini dikendalikan oleh sistem saraf autonomik. Mampukah kita menahan jantung mengepam atau menghentikan aliran darah? Sudah tentu otak tak mampu berbuat demikian. Dalam hal ini, bukan kita yang mengawal diri kita sepenuhnya, tetapi Allah jua yang berkuasa melakukannya. Kita merancang tetapi Allah menentukannya. Ini bersesuaian juga dengan hukum Kada dan kadar Allah. Dalam badan kita ada dua sistem saraf dan dalam urusan manusia dengan Allahpun, ada dua sistem iaitu sistem kada dan sistem kadar Allah SWT. Kita mengawal satu sistem (pun dikawal sebenarnya oleh Allah) Allah mengawal yang lain. Kita mampu menahan nafas, tetapi hanya Allah mampu menahan pergerakan jantung dan aliran darah. Manusia membunuh tetapi Allah jua yang mematikan. Manusia sentiasa memerlukan Allah untuk hidup.

Sistem Pengangkutan Darah

Sekiranya setiap salur darah kita disambung, jaraknya melebihi dari dua kali lilitan bumi di Khatulistiwa. Saluran darah mengalirkan darah ke seluruh badan. Apakah fungsi darah? Darah mempunyai enam fungsi besar iaitu:-

a. Mengangkut oksigen ke seluruh badan yang memerlukannya
b. Mengangkut hormon ke seluruh badan yang memerlukannya
c. Mengawal suhu badan manusia
d. Melawan dan membunuh kuman
e. Mengeluarkan bahan buangan (toksik) dari badan
f. Mengangkut mineral ke seluruh badan yang memerlukannya

Bagi menjalankan fungsi-fungsi itu, sistem aliran darah hendaklah cekap dan darah itu sendiri hendaklah cekap juga. Sistem aliran darah yang cekap bermakna aliran yang tidak tersumbat dan darah mampu mengalir pantas ke destinasinya. Biasanya enapan kolesterol menjadikan saluran darah kita tersumbat. Saluran darah yang tersumbat boleh dibaiki dengan kaedah pintasan saluran darah (seperti pintasan koronari) ataupun secara angioplasty. Itupun untuk menyelamatkan jantung daripada berhenti berfungsi.

Bagaimana menjadikan darah kita cekap dalam melaksanakan fungsinya? Bagaimana melancarkan perjalanan enjin kereta – tukarkan minyak hitam mengikut jangka masa tertentu. Bolehkah kita menukar darah kita yang tidak cekap? Sudah tentu tidak. Darah yang mengalir dalam tubuh kita adalah darah yang sama sejak kita dilahirkan.

Pernahkah kita bandingkan darah kanak-kanak dengan darah orang dewasa atau darah orang sakit. Bagi siapa yang pernah membandingkannya, sudah tentu mereka mendapati bahawa darah kanak-kanak lebih cair sementara darah orang dewasa lebih likat (pekat). Sistem darah mana yang lebih cekap – sudah tentu sistem darah kanak-kanak. Ini menunjukkan darah yang lebih cair lebih cekap dari darah yang likat. Hipotesis ini perlu dibuktikan juga.

Pelbagai Bidang Perubatan

Orang kita suka membaca buku-buku perubatan terutama sekali perubatan moden, perubatan homeopati, perubatan Islam, perubatan alopathi, perubatan Cina tradisional dan perubatan-perubatan lain. Semuanya boleh dipercayai, tetapi siapa yang tahu apakah hubungan di antara cabang-cabang ilmu perubatan itu. Siapa yang mengkaji kesemuanya. Doktor perubatan moden percaya pada bidangnya dan tidak percaya pada cabang yang lain. Kalau habis ikhtiar, doktor moden suruh ikhtiar cara lain seperti cara tradisional. Ramai yang tahu, tapi tak tahu sebabnya.

Dalam perubatan moden, mana yang tersumbat dibaiki, mana yang rosak diganti. Dalam perubatan homeopati, pengubatan asas hendaklah dititikberatkan. Kalau asasnya kuat, penyakit tak hinggap. Perubatan ayur veda pula menggalakkan yoga.

Perubatan Islam mengubat penyakit dengan doa dan ikhtiar seperti menggunakan bijian hitam (habbatus sauda). Banyak penyakit disebabkan oleh gangguan jin juga.

Dalam perubatan Cina tradisional, penyakit boleh diubati dengan mengawal pengaliran tenaga dalam (chi) dalam badan. Kalau nak sihat amalkan latihan taici.

Bukankah semua bidang ini ada kaitan dengan yang lain? Kenapa tak dicari titik-titik pertemuan di antara bidang-bidang ini?

Ada siapa tahu mengapa dalam perubatan homeopati menggalakkan rumah kediaman supaya sentiasa nyaman – jangan gunakan bumbung zink (gunakan genting atau atap rumbia lagi baik), jangan gunakan periuk aluminium atau tembaga (gunakan periuk tanah atau kaca), jangan gunakan penyaman udara (gunakan pancuran air bagi menyejukkan rumah), jangan makan makanan-makanan yang telah ditinkan dan macam-macam lagi.

Ada sesiapa tahu kenapa dipetuakan berubat di hutan belantara atau di kawasan yang mempunyai pemandangan indah lebih baik dari di hutan batu? Pesakit pasca pembedahan pintasan koronari digalakkan berjalan di kawasan belukar pada waktu pagi sebelum mentari menyinar. Kenapa?

Hasil Kajian Orang Kita

Hasil dari kajian Orang Kita, Orang Kita berpendapat bahawa :-

a. Punca setiap penyakit adalah disebabkan oleh darah kita sendiri. Kalau nak tahu tentang penyakit kita, buatlah ujian komprehensif darah di makmal pathologi. Hasilnya tentu menakjubkan, kita akan tahu apa penyakit yang kita hadapi atau bakal kita hadapi. Sistem darah yang cekap dan darah yang cekap mampu menjalankan keenam-enam fungsi sebagaimana yang dinyatakan di atas dan melawan setiap penyakit kecuali penyakit mati.

b. Darah yang cair lebih cekap dari darah yang likat. Darah yang likat disebabkan oleh kandungan ion positif yang tinggi dan toksik yang melampau. Lihat darah orang yang dihinggapi penyakit buah pinggang. Bandingkan darah sebelum dan selepas proses haemodialisis.

c. Ion positif menyebabkan darah menjadi berasid. Asid utama dalam darah adalah asid urik (air kencing dinamai urine). Asid urik adalah toksik dan kebanyakan haiwan mengeluarkan 80 peratus asid ini dari badan sementara babi pula menyimpan 80 peratus asid dalam darah. Barangkali di antara sebab saintifik babi diharamkan adalah kerana kandungan asid uriknya yang tinggi. Islam mengharamkan makan darah kecuali darah ikan dan belalang. Tujuan penyembelihan di leher adalah bagi mengoptimumkan pengeluaran darah iaitu mengoptimumkan pengeluaran asid urik dari badan haiwan sembelihan.

d. Ion negatif menjadikan darah lebih cair dan menjadikan darah berfungsi dengan baik. Ion negatif terdapat banyak di kawasan-kawasan hutan dan pinggir-pinggir terutama sekali pada waktu malam dan pagi. Udara di sana lebih segar dan nyaman. Berubat di sana lebih baik. Lepas hujan juga banyak ion negatif, sebab itu lepas hujan lebih segar. Kalau panas (ion positif banyak), pergilah mandi dan menghirup ion negatif yang dirembeskan oleh air.

e. Ion negatif menyebabkan darah bersifat alkali. Darah yang bersifat alkali lebih cair dan mampu menyerap lebih banyak oksigen. Darah yang cair juga mampu membawa lebih banyak mineral dan hormone ke seluruh badan. Darah yang cair juga mampu mengangkut toksik dan bahan-bahan buangan badan seperti air kencing dan karbon dioksida keluar dari badan.

f. Garam menjadikan darah menjadi likat dan berat. Orang yang ada darah tinggi, elakkan garam yang berlebihan. Garam berlebihan ibarat penumpang tak produktif dalam darah.

g. Penggunaan periuk logam (aluminium dan tembaga contohnya) akan menjadikan kandungan ion positif logam memasuki makanan dan seterusnya memasuki badan kita. Darah akan menyerap ion positif tersebut.

h. Ion positif daripada tin akan meresap ke dalam makanan-makanan yang terkandung dalamnya. Kurangkan pengambilan makanan dalam tin. Selain dari itu bahan-bahan pengawet dan asid borik yang digunakan menggalakkan pengeluaran ion positif oleh tin logam yang digunakan.

i. Ion positif juga dihasilkan oleh bumbung zink atau bumbung logam yang lain. Genting dan atap rumbia tidak mengeluarkan ion positif. Penyaman udara mengeluarkan ion positif sementara pancuran air mengeluarkan ion negatif.

j. Air yang terkandung dalam bekas dan terdedah kepada cahaya matahari mempunyai banyak ion positif. Kita tidak digalakkan meminumnya. Ada yang mengatakan makruh meminumnya.

k. Ion negatif adalah tenaga dalam. Perubatan Cina mengajar bagaimana mengalirkan ion negatif dalam badan ke tempat-tempat yang sakit. Belajarlah taici. Taici pun ada taici pagi dan taici petang. Yoga juga berfungsi dalam mengalirkan ion negatif dalam badan.

l. Perbanyakkan senaman kerana senaman boleh mengimbangkan pengaliran ion negatif dalam badan. Sebenarnya ion negatif inilah yang membolehkan kita bergerak hasil dari tindakan stimuli ke atas otot. Buatlah senaman di kawasan taman atau pinggir kampung atau pinggir hutan kerana ion negatif banyak di sana.

m. Makanan-makanan seperti daging, hasil-hasil daging, makanan laut dan kekacang mempunyai banyak ion positif. Imbangkan pengambilannya. Orang yang ada gout dilarang mengambil makanan-makanan itu. Gout disebabkan oleh kristal hasil asid urik yang terperangkap pada sendi yang akan bergeser apabila digerakkan. Sakit wooooooo

n. Arak mengandungi banyak asid. Haram mengambil arak kerana bukan sahaja merosakkan darah tetapi minda. Lagipun yang haram tetap haram.

o. Imbangkan pengambilan makanan-makanan yang masam. Nabi pesan jangan banyak makan makanan masam kerana asid dalam makanan itu menumpulkan minda kita. Tahukah kita bahawa dalam makanan asam (seperti asam boi) banyak mengandungi bahan pengawet dan asid borik. Bahan-bahan itu adalah toksik kepada badan.

p. Banyakkan makanan yang mempunyai ion negatif seperti sayur-sayuran segar. Awas, racun perosak dalam sayuran menjadi toksik kepada badan kita. Sayur organik ada banyak ion negatif.

q. Jin diperbuat daripada api. Makanan jin adalah hasil dari api seperti asap. Api mempunyai ion positif. Dalam kajian fengsui, kehadiran makhluk halus ini (jin) boleh dikesan dengan kehadiran ion positif yang melampau di tempat-tempat tertentu.

r. Allah jadikan ilmu itu satu dan manusia yang membahagi-bahagikannya. Ada bidang kimia dan bidang biologi dan yang menyambung kedua-duanya adalah bidang biokimia. Bidang kimia fizik menyambungkan bidang kimia dan bidang fizik.

s. Bidang usuludin dan bidang feqah ada hubungannya. Bidang munakahat ada kaitan dengan bidang jinayah Islam. Bidang siasah dan bidang syariah dihubungkan oleh bidang siasah syariah.

t. Bidang utama agama dan bidang sains sudah tentu ada hubungannya. Banyakkan kajian dam penyelidikan. Jangan jadi sekular yang memisahkan kedua-duanya.

u. Kenapa menyusahkan kalau kita boleh memudahkan. Tuhan jadikan setiap perkara berpasang-pasangan, ada ion positif dan ada ion negatif. Imbangkan kedua-duanya.

Orang Kita bukan pakar dalam apa-apa bidang perubatan. Harap boleh dikomen oleh siapa sahaja. Orang Kita perlukan komen-komen itu. Maaf kalau salah eja atau salah tata bahasa sebab Orang Kita tak pandai dalam bidang ini. (Setelah disemak/sunting dan melakukan pembetulan ejaan dan tata bahasa, artikel ini masih boleh diberikan gred 1A! - Penyunting)

Sekian.

Dari Orang Kita - 13.02.2005

Friday, February 18, 2005

Tindakan JAWI bertentangan dengan Islam Hadhari!

Perspektif daripada sebelah sana...
----------------------------------------
Serbuan di Zouk:
Tindakan JAWI bertentangan dengan Islam Hadhari!
Oleh Sharifah Shahirah Syed Barakbah

Saya ingin mengambil kesempatan di sini untuk melahirkan rasa simpati terhadap Jeslina Hashim, seorang artis yang terlibat dalam satu serbuan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) di kelab Zouk di Kuala Lumpur baru-baru ini. Saya juga turut bersimpati dengan lebih kurang 100 orang pemuda dan pemudi yang turut ditahan oleh JAWI.

Saya ingin jelaskan di sini bahawa serbuan dan tangkapan yang dibuat oleh JAWI ini amat bertentangan dengan konsep Islam Hadhari. Islam Hadhari yang bertamadun tidak pernah membenarkan seseorang diperlakukan dengan kasar oleh pegawai-pegawai JAWI apatah lagi dia ditahan di tempat yang jelek bagi seorang Islam untuk kunjungi serta dalam keadaan yang mengaibkan sehingga mendapat layanan seperti seorang ‘banduan’.

Saya ingin mempersoalkan mengapa tiada peraturan yang jelas mengenai pengunjung yang dibenarkan pergi ke pub-pub atau kelab-kelab malam, adakah orang Islam dibenarkan? Apakah pakaian yang dibenarkan? Mengapa tidak dijadikan ia peraturan, dan jika sesiapa yang langgar peraturan tersebut?

Ini tentunya membawa maksud tindakan ini amat bertentangan dengan Islam Hadhari. Islam Hadhari yang memfokuskan tentang ketamadunan bangsa dan kemajuan negara tidak pernah menyalahkan individu apabila individu terbabit tidak menutup aurat. Apatah lagi jika seseorang itu memakai baju tanpa lengan. Ini kerana individu terbabit bukanlah seksi sehingga meniru artis barat yang terang-terangan lari dari nilai ketimuran.

Islam Hadhari juga tidak mengharamkan hiburan kerana pemuda-pemudi Islam juga wajar mendapatkan hiburan selepas penat lelah bekerja atau belajar di siang harinya. Apakah mereka bersalah sekiranya mereka ingin bersuka dan berhibur sambil mendengar lagu kesukaan mereka secara ’live’?

Tindakan JAWI itu telah mencemarkan imej Islam Hadhari yang tentunya melarang seseorang menghina remaja wanita berikutan pakaian mereka yang dikatakan kurang sopan dan tidak membenarkan salah seorang daripada mereka ke tandas untuk membuang air kecil.

Saya amat menyokong tindakan yang diambil oleh kepimpinan Pergerakan Puteri Umno Malaysia yang menyediakan sebuah pasukan peguam untuk membantu remaja-remaja wanita yang terlibat bagi mendapatkan hak pembelaan yang sewajarnya di mahkamah.

Saya juga menyeru agar pihak JAWI atau mana-mana pihak berkuasa agama negeri supaya tidak menjalankan operasi penguatkuasaan tanpa mengikut garis panduan umum dan etika yang disediakan di samping mendapatkan aduan awam terlebih dahulu.

Saya juga mengambil kesempatan di sini mengingatkan para mufti dan agamawan tanahair khususnya Mufti Perak Datuk Seri Harussani Zakaria agar tidak membelakangi pihak berkuasa agama dengan mengeluarkan fatwa sebarangan seperti yang beliau katakan bahawa Konsert Sure Heboh TV3 adalah haram.

Saya berpandangan Konsert Sure Heboh TV3 patut diteruskan kerana ia mendatangkan keuntungan kepada syarikat televisyen terbabit yang secara tidak langsungnya menambahkan hasil pungutan cukai kerajaan.

Sekiranya pihak terbabit menganggap konsert tersebut menghalang orang ramai menunaikan solat Maghrib, orang ramai sebenarnya tidak dihalang untuk menunaikan solat Maghrib sebelum menyaksikan konsert terbabit.

Saya berharap kejadian yang memalukan sebegini rupa haruslah dijadikan iktibar oleh JAWI dan pihak berkuasa agama negeri yang lain supaya ia tidak lagi berulang di masa hadapan. Marilah kita sama-sama memajukan negara kita dengan memberikan sumbangan yang lebih berfaedah.

Sharifah Shahirah Binti Syed Barakbah
Alor Setar, Kedah.
Bekas Exco Pergerakan Puteri Umno Malaysia - 18.02.2005

Wednesday, February 16, 2005

SMS Atau Sindrom Melupakan Sejarah

SMS ATAU SINDROM MELUPAKAN SEJARAH
JADIKAN NEGARA-BANGSA CEDERA PARAH
Oleh Hang Nadim (Laman M@RHAEN)

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Apa khabar anda semua?
Jangan tanya kenapa dah lama Hang Nadim tak bersuara. Tapi, tanya diri sendiri, dah baca ke belum interbiu Tun Mahathir Mohamad dalam Mingguan Malaysia 13 Febuari 2005? Sapalah agaknya yang miang dan kecoh-kecoh bawa mulut tempayan, kulu-kilir menjaja fitnah pasal Tun Mahathir? Kita kan bangsa beradab susila. Yang sudah, sudahlah. Pemimpin yang dah bersara, tak payah dicaci-caci lagi. Biarkan dia aman, sejahtera dan bahagia.

Kita kena ingat. Tun Mahathir pun besar jasanya pada Malaysia dan kepada kita semua. Dia buat industri kereta, ribu-ribu orang kita dapat niaga dan dapat kerja. Kalau dia tak buat, kita dok takat lama aje lah. Tercengang-cengang macam rusa masuk kampung. Tersengih-sengih bagai kera kena belacan. Nampak aja orang putih, kita tabik dan panggil dia tuan. Nampak aja orang Arab, kita panggil dia ustaz. Nampak aja orang Cina, kita terus panggil dia tokey besar. Sebab apa? Kerana minda kita minda abdi, minda kuli, minda hamba.

Mahathir

Sekurang-kurangnya Tun Mahathir dah berjaya mengikis minda kolot itu. Beliau berjaya merobah otak kita jadi pintar, cergas, cerdas, par excellence. Tapi, bila dah pintar, cergas, cerdas par excellence, bukannya kita nak berentap dengan orang putih atau orang-orang lain yang dulu kita anggap sebagai besar, mulia dan kaya. Kita pulak berentap sama sendiri. Kita kutuk sama sendiri. Kita maki hamun sama sendiri. Kita berkepak dalam kandang kita sendiri. Tun Mahathir mahu kita jadi global players, tapi kita jadi jaguh kampung. Adakah ini salah ibu mengandung atau salah kita, bila dah pandai, bila dah bijak, bila dah kaya, kita hanya bermegah sesama kita?

Oleh itu, sedar-sedarlah sikit. Kalau orang Singapura boleh hormat Lee Kuan Yew sampai dia tua bangka dan bongkok macam sabut, apa salahnya orang Malaysia hormat pada Tun Mahathir sepanjang hayatnya? Kalau orang Singapura boleh lantik Lee Kuan Yew sebagai penasihat PAP, dosakah atau hinakah kalau UMNO lantik Tun Mahathir sebagai penasihatnya? Kalau orang Singapura boleh dilantik Lee Kuan Yew sebagai penasihat kepada beberapa pelaburan strategik negara, jatuhkah maruah Pak Lah kalau Tun Mahathir terus menjadi penasihat Proton, penasihat Petronas dan lain-lainnya?

Tun Mahathir tokoh yang dihormati di seluruh dunia. Pemandu teksi kat London puji beliau. Penjual jubah kat Madinah sanjung beliau. Orang New York kenal dia. Orang Indonesia gelar dia Sukarno Kecil. Orang Tiongkok meminjam banyak buah fikirannya. Orang Jepang tak puas-puas menuai pemikiran beliau yang proaktif dan pragmatik. Orang Amerika Selatan terpukau dengan kepintarannya. Beberapa pemimpin Afrika jadikan dia tempat rujukan. Tapi kita? Kita caci Tun Mahathir habis-habisan macam esok dunia ni dah nak kiamat. Kita perhinakan Tun Mahathir macam kita ni orang tak ada tamadun, budaya, adab dan susila. Insaflah. Malaysia sebuah negara yang muda. Bangsa Malaysia juga tengah berjuang mengukir nama yang cemerlang, gemilang dan terbilang di persada dunia.

Kalau gitu, mestikah kita terus-terusan mewarisi mentaliti generasi dua batu? Kalau gitu, mestikah kita mewarisi sifat haloba Abu Lahab? Kalau gitu, adakah mesti kita jadi iblis macam Abu Dajal? Kalau gitu, mestikah kita tak sudah-sudah berlagak macam Pak Kadok? Kalau gitu, mahukah kita terus mondar-mandir macam Pak Pandir? Kalau gitu, mahu kita terus jadi pencacai macam si Luncai? Kalau gitu, mahukah kita melihat negara dan bangsa ini hancur dan musnah kerana yang penting kepada kita hanya diri kita, bukannya negara-bangsa kita? Kalau gitu, jahanamlah kita semua. Teruskanlah kita caci, maki, hamun, sumpah, seranah, tohmah dan fitnahkan Tun Mahathir sepanjang hayatnya. Moga-moga kita semua puas hati dan negara-bangsa ini cepatlah meredum ke tahap pada kedana par excellence, dan anak cucu kita kembali merempat di negaranya sendiri.

Rasuah

Bagaimanapun Yang Empunya Cerita (YEC) yakin, sebilangan kita semua tak akan tergamak bertindak macam barbarians terhadap pemimpin-pemimpin kita. Baik atau buruk, kita kenalah hormati mereka. Tapi, kalau yang rasuah besar, kenalah kita sumbu mereka habis-habisan. Siapakah mereka yang rasuah besar? YEC rasa kita semua pun tau. Orang macam ni, kata YEC, bukan aja rasuah. Macam-macam lagi yang kotor pun dia orang hentam, sebat, pulun, hayun dan balun. Nak tau kisah selanjutnya mengenai hentam, sebat, pulun, hayun dan balun ini, YEC rekomen anda cuba-cubalah tanya pada MB Perlis, TYT Melaka, Menteri jaga Parlimen di JPM, KM Melaka, MB Johor, Menteri budak-budak dan main-main, Menteri tadika, Menteri KL-Putrajaya-Labuan, Menteri MIMOS dan kuncu-kuncunya.

Puak rasuah dan songsang ni langsung tak takut dan tak hormat pada Pak Lah. PM nak hapus rasuah, dia orang belasah rasuah besar-besaran. Itu pun orang yang kata. Betul ke tidak, YEC kurang pasti. Yang YEC pasti, banyak orang bercerita mengenainya. Pak Lah nak tegak Islam Hadhori, dia orang pulak nak tegakkan masyarakat joli. Ada lubang, dia orang tereh. Ada peluang, dia orang sapu. Ada kesempatan, dia orang balun. Orang lain punya rezeki, dia orang habis pulun! YEC dapat tau, yang di keliling Pak Lah pun ada yang kaki kebas, kaki balun, kaki sebat, kaki rembat, kaki balun dan kaki tereh. YEC dapat tau, satu lagi kumpulan yang bernama Pakeda ke Pakkedah pun dah mula tunjuk belang. Lagak macam mafia. Silap sikit, jual nama Pak Lah. Silap sikit, jual nama Pak Lah! Apa boleh buat? Macam-macam ada!!!! Apa kita nak buat? Kita serahlah pada Pak Lah!! Apa kita nak buat? Entahlah!!! Lantaklah!! Biarlah!!! Nasiblah!!! Pak Lah! Pak Lah! Kami rakyat biasa. Kami hanya mampu memerhati dan berdoa semoga segala-galanya akan kembali ke jalan yang benar.

Khairy

Tapi, yang teruk sekali adalah pasal Khairy. YEC dapat tau, sekarang ni, nak hidup dalam politik, kena sembah Khairy. Nak dapat tender besar, kena bodek Khairy. Sesetenga-setengah projek besar pulak, Khairy yang belasah. Ada peluang niaga, Khairy yang bedal. Apa saja, semua Khairy. Masuk jamban, ada nama Khairy kat tembok-tembok. Masuk opis kerajaan, opisboi pun mengumpat pasal Khairy. Dalam hal ini, YEC ada terjumpa satu orang besar. Dia pun hot dengan Khairy. Tak tentu pasal, dia meletup. Kata orang besar tersebut, semua Khairy, semua Khairy. Pemuda UMNO, Khairy. Menteri-menteri, Khairy. Kalimutu NST, Khairy. Annuar Zaini Bernama, Khairy. Tan Sri Zaini JKR, Khairy. MOF, Khairy. Eh. Apa dah jadi? Sapa perintah Malaysia? Pak Lah perintah, ke Khairy perintah?

YEC menggigil dengar cetusan orang besar macam tu. Tapi, YEC tanya pada orang besar tu, apa kita boleh buat? Sabo ajelah!! Kata orang besar tu, awak pegilah ngadu kat Pak Lah. YEC jawab, saya orang kecil, tuan orang besar. Kenapa saya yang kena ngadap Pak Lah. Orang besar tu terdiam. Jadi, YEC pun kata lagi, biarkanlah lingkup. Orang besar itu setuju. Jadi, kalau semua orang ambil sikap macam YEC dan orang besar dalam cerita ni, sampai bila Pak Lah nak tau kisah sebenarnya? Sapa yang berani mengadu pasal Khairy kepada Pak Lah? Siapa?

Ooopppsss!!! Sekali lagi YEC terbabas pasal Pak Lah dan Khairy. Entah pasal apa, asal cerita pasal Pak Lah dan Khairy YEC susah nak berenti. Sori, sori, sori. Jom, lah ni kita balik kat cerita Tun Mahathir. YEC fikir punya fakir, puak-puak yang dok tereh Tun Mahathir dengan macam-macam songel lah ni, tentu puak yang kena rasuk SMS. Lah… Bukan!!! Bukannya SMS untuk undi peserta Akademi Fantasia!! SMS ni singkatan kepada perkataan Sindrom Melupakan Sejarah atau Historical Amnesia Snydrome. Ehhhh. Ini berat punya cerita. Apa? Anda ingat YEC kolot sangat ke sampai tak boleh nak cerita pasal Historical Amnesia Syndrome atau SMS?

Ok. Ok. Orang yang dok balun Tun Mahathir adalah puak dijangkiti SMS. Bila seseorang tu dan kena rasuk dek SMS, dia jadi kemamai, meroyan, gembelong, melelong, gila. Dia jadi gitu kerana dia tak tau dia tu bangsa apa, agama apa, dan warganegara mana. Dia tak tau yang orang hidup ada adab, ada adat, ada tertib, ada etika, ada susila, ada peraturan, ada undang-undang. Dia main hentam sakan. Ikut selera dia, ikut nafsu dia, ikut agenda, ikut strategi dia, ikut niat dia aja. Orang SMS ni, dia fikir diri dia aja. Orang lain tak penting. Soal agama, tak penting. Soal bangsa, tak penting. Soal negara, tak penting. Soal maruah tak penting. Yang penting, dia dan dunianya yang sempit, dunia orang kena rasok SMS, dunia orang kena rasok polong first class par excellence.

SMS

YEC tau pasal cerita SMS ni dari Abang Ron. Di akhir-akhir tahun 90-an, Abang Ron punya topik kegemaran bila ceramah di kampus-kampus adalah SMS atau Sindrom Melupakan Sejarah. Kata Abang Ron, kalau nak faham soal SMS ni, ikutilah episod Mac Gyver, spy Amerika yang serba boleh. Satu hari, spy tu menjalankan misi bahaya untuk negaranya. Dia cuai, lalu dia pun tiba-tiba terjatuh dan kepalanya terhantuk ke batu. Dia tak parah. Tapi, dia hilang ingatan. Penyakit hilang ingatan tu namanya Amnesia Syndrome. Dalam Bahasa Malaysia dipanggil Sindrom Lupa. Dalam hal perjuangan, manusia yang lupa sejarah dipanggil manusia yang dijangkiti SMS atau Sindrom Melupakan Sejarah.

Alamak. Apa hal YEC nak lecture pasal SMS pulak? Cukuplah. Ok. Ok. Cukup. Tapi, tolonglah. YEC benci pada SMS, macam orang Iraq benci Bush, atau macam orang Malaysia bencikan AIDS dan denggi. Oleh itu, kita pakat-pakatlah rentikan kerja gila memperkecil-kecilkan Tun Mahathir. Cukuplah dengan label Mahafiraun, Mahazalim dan Mahanajis. Cukuplah. Cuba kita tengok pada Shahnon Ahmad, sasterawan negara yang merapu pasal najis dan bagai-bagainya untuk mengutuk Tun Mahathir. Mana dia sekarang? Uzur dan sudah dilupakan? Cuba kita imbas kembali kisah seorang pemimpin pembangkang di Kelantan yang menuduh kononnya Tun Mahathir menonton video lucah bersama cucu-cucunya. Mana dia sekarang? Allahyarham? (Moga-moga Tun Mahathir telah memaafkan beliau!). Cuba kita imbas keimbali kisah Mat Sabu. Satu masa dulu dia top dengan kisah uuuk-uuuk-uuuukkkk untuk kutuk Tun Mahathir. Cuba tanya Mat Sabu, sapa yang pernah bimbing dia belajar matematik, bahasa inggeris dan sains? Bukankah manusia tu bernama Mahathir? Cuba tanya Mat Sabu, waktu dia sakit campak, sapa yang pernah mengobatinya? Bukankah manusia uuuk-uuuuk-uuuuuuk bernama Mahathir yang mengobati dia? Tapi, kalau katalah Mat Sabu dah dijangkiti SMS, kita yang waras ni jangan pulak nak jadi macam Mat Sabu. Oleh itu, kalau kita nak marah kat Tun Mahathir, marahlah secara beradab dan bersusila. Berpada-padalah. Jangan sampai fitnah yang bukan-bukan. Jangan sampai cakap kononnya kita tak puas sebelum Tun Mahathir disumbatkan ke jail. YEC tau, tentunya YEC akan kena godam oleh warga reformasi bila YEC berceloteh pasal Tun Mahathir kali ini. Tapi, apa nak buat? Nak godam, godamlah. Arwah bapak YEC telah mendidik YEC - yang benar, katakanlah benar. Yang salah, katakanlah salah. Berani kerana benar. Takut kerana salah.

Ejen Singapura

Sekarang, kita balik ke cerita YEC pasal Malaysia. YEC dapat tau, kononnya sekarang ini ada kelompok manusia Malaysia yang berkomplot dengan media asing untuk menelanjangkan Tun Mahathir. Sebab itulah yang bukan-bukan pasal Tun Mahathir keluar dalam suratkabar asing. Part yang ni, Tun Mahathir tak hairan. Yang kita semua kena hairan ialah, kelompok manusia berkenaan kononnya berada dalam kalangan yang rapat dengan Pak Lah. YEC tengah korek lagi cerita ni. YEC juga dapat tau kononnya sekelompok manusia ni pun rapat dengan kumpulan pelobi yahudi di Amerika. Jadi, mungkinkah setengah-setengah ahli kumpulan ni juga rapat dengan CIA, Mossad atau spy mata sepet di selatan Selat Teberau? Yang ni YEC belum pasti. Tetapi, banyak pihak yakin, salah seorang daripada manusia yang rapat dengan Pak Lah, adalah ejen temasik! Siapa? Nanti YEC korek dalam-dalam lagi. Ini soal bahaya. Ini soal musuh dalam selimut, gunting dalam lipatan, musang berbulu ayam. Waduh!!!!!!!

Nampak gayanya, di zaman Pak Lah ni macam-macam ada. Ejen Singapura ada. Ejen Yahudi ada. Ejen Amerika ada. YEC dapat tau, ini kerana Pak Lah kononnya percaya sangat dengan nasihat kelompok SMS, iaitu kelompok yang rela jadi kuda tunggangan kuasa asing, dan kelompok yang mungkin gila harta dan mabuk kuasa, mau jadi kaya raya dengan sekelip mata. Golongan SMS seperti ni bahaya pada kita semua. Kalau mereka berkuasa, habis digadaikan negara, bangsa dan agama kita. Di warong kopi Hotel Concord pun soal SMS dan ejen-ejen ni dah mula dibicarakan secara serius. Syabas!

Mudah-mudahanlah banyak lagi pihak mahu ceng-congkan soal SMS ni kerana di zaman neo-imperialisme seperti sekarang, minat kuasa asing terhadap negara membangun seperti Malaysia adalah meningkat. Silap haribulan, kita lebur. Silap cai, kita musnah. Silap cakap, kita tergadai. YEC rasa kita semua tak rela dengan keadaan seperti ni berlaku. Kalau tak rela, waspadalah selalu. Sensitiflah selalu. Dan, ikhlaslah selalu dalam perjuangan kita.

Kali ini memang YEC akan menutup celoteh ini dengan gurindam. Macam biasa. Tapi, sebelum tu, YEC nak ingatkan diri sendiri dan semua peminat lamanweb ini, bahawa Malaysia kini macam telur di hujung tanduk. Pelabur katanya makin kurang, keyakinan antarabangsa katanya kian merosot, rasuah nampaknya menjadi-jadi, penyelewengan kuasa berleluasa, dan kemunafikan tindak-tanduk sesetengah pemimpin semakin jelas dan menjolok mata. Dalam keadaan macam ni, YEC harap kita murnikan dan rasionalkanlah kembali naluri, jiwa, sanubari dan nawaitu kita supaya perjuangan kita juga sentiasa diberkati dan direstui Allah SWT.

Akhir kata, renungkanlah Gurindam Pasal Yang Pertama nukilan Raja Ali Haji, cucu-cicit Hang Nadim, Panglima Bentan, seperti berikut:

Barang siapa tiada memegang agama
segala-gala tiada boleh dibilangkan nama.

Barang siapa mengenal yang empat
maka yaitulah orang yang ma’rifat.

Barang siapa mengenal Allah
suruh dan tegahnya tiada menyalah.

Barang siapa mengenal diri
maka telah mengenal Tuhan yang bahri.

Barang siapa mengenal dunia
tahulah ia barang yang terpedaya.

Barang siapa mengenal akhirat
tahulah ia dunia mudharat.


Mudah-mudahan kita sentiasa berpegang kepada agama dan mengenal yang empat – iaitu Allah, diri, dunia dan akhirat. Kalau kita boleh fahami intisari gurindam ini, pastinya kita tak jadi generasi SMS yang boleh meruntuhkan negara-bangsa yang tercinta.

HANG NADIM - 16.02.2005 (suntingan M@RHAEN - Emel: marhaen@gmail.com/ reformasi@gmail.com)

Saturday, February 12, 2005

Kirdatun: Menjinakkan harimau

Jika sebuah parti politik diibaratkan sebagai tubuh badan, maka darah yang menghidupkan badan tersebut adalah propaganda. Tanpa penyampaian propaganda yang efektif dan meyakinkan, tubuh akan terkulai layu.

Dunia moden yang berasaskan teknologi tinggi menyaksikan penyampaian maklumat secara hampir serta-merta, melalui wadah televisyen, radio dan internet, di mana keputusan menyokong sesebuah perjuangan kerapkali bergantung kepada emosi yang tercetus daripada propaganda.

Propaganda kerapkali diertikan sebagai sebuah perkara yang buruk. Malangnya, kebanyakan rakyat tidak rasional. Pemilihan pucuk pimpinan kerapkali tercetus daripada kepentingan peribadi, emosi marah atau tradisi yang memang sudah lama menjadi darah daging. Tidak mudah untuk mengubah fe’el pengundi. Oleh itu propaganda menjadi sangat penting.

PKR mungkin menganggap propaganda tidak berapa perlu kerana ikon reformasi, Anwar Ibrahim, sudah cukup untuk menjadi penghambat hati masyarakat. Fanatisme penyokong PKR yang totok Anwar Ibrahim telah terbukti sepanjang enam tahun yang lepas. Walhal, pemimpin Melayu yang segah Anwar Ibrahim, di mana pengikutnya sanggup masuk penjara demi mendepani nasib beliau, adalah suatu kejanggalan dalam sejarah negara, kecuali mungkin Harun Idris dalam tahun 1960an.

Namun, sikap sebegini, gagal diterjemahkan kepada sokongan dalam pilihan raya. Pengundi Melayu memberi simpati kepada Anwar Ibrahim, tetapi undi mereka berpihak kepada Pas. Malah, pilihan raya umum terbaru melihat paksi mereka berpesong kembali kepada Umno.

Akhirnya PKR “syok sendiri”. Pimpinannya mengaum umpama harimau bila ditegur sedangkan mereka hidup dalam dunia angan-angan di mana sokongan rakyat semakin surut dan pengundi naik menyampah melihat gelagat mereka yang angkuh dengan jawatan masing-masing dan enggan menerima sebarang teguran, sungguhpun ikhlas.

Terbaru, para penulis laman ini diberi amaran oleh sekretariat dan pimpinan PKR jika mereka terus menulis untuk Malaysia Today, mereka harus melepaskan jawatan dalam parti. Perangai ini tidak ubah seperti Umno yang suka menyeru ahli supaya menggunakan “saluran yang betul” bila ingin memadamkan kritikan daripada peringkat bawahan.

Barangkali, fenomena merosotnya sokongan rakyat inilah yang cuba ditangani dengan perlantikan Tian Chua, seorang hero reformis jalanan yang berpengetahuan luas sebagai gerilya sepanduk, sebagai Ketua Penerangan PKR.

Sememangnya PKR mengharapkan Tian dapat mengembalikan dokongan rakyat yang membuak-buak dalam tahun-tahun 1998 dan 1999, yang dihampakan dengan sikap mantan penjawat tugas tersebut iaitu Ruslan Kassim yang pandai berpidato, tetapi gagal sebagai seorang strategis propaganda.

Kegagalan Ruslan adalah kerana sifatnya yang tidak merangkum lapisan penyokong PKR yang berpotensi wujud daripada pelbagai golongan, kaum, umur, strata sosial dan fahaman politik. Ruslan pincang bila diidentifikasi sebagai puak Abim, yang mana paling banyak pun hanya 30% daripada ahli-ahli PKR. Ruslam lebih Abim dan Umno daripada PKR.

Pengganti Ruslan, Khalid Jaafar pula seorang seniman yang berjiwa ultra-liberal – malah hedonis - jauh melampaui zamannya. Bila mana rakyat mahukan maklumat mengenai aktiviti parti dan pemikiran Anwar Ibrahim, Khalid lebih senang membicarakan kitab Mahabrata dan Ramayana yang dicetaknya sebagai kartun dalam dada akhbar utama parti tersebut. Imaginasi Khalid yang ganjil (kata hormat untuk gila-gila bahasa) turut mencapekkan usaha PKR meyakinkan rakyat.

Tian bukan sahaja seorang ilmuwan yang setara, malah mungkin lebih cerdik daripada Khalid. Lebih penting, berbeza dengan Khalid, Tian adalah pujaan golongan massa yang turun ke jalan-jalan. Banyak strategi jalanan itu hasil buah fikiran Tian, yang jika hidup di negara China di zaman Mao, tentu sudah menggondol anugerah “Wira Marhaen” buat kesekian kalinya.

Mungkin Tian dilihat akan kurang berkesan kerana kaumnya. Namun, sebagai orang Tionghua, Tian amat penting untuk strategi jangka panjang PKR. Orang Melayu rata-ratanya puitis dan terpukau dengan dayu-dayu Anwar Ibrahim yang merupakan pemidato hebat. Namun, orang Cina masih tidak tersentuh dan jauh daripada perjuangan PKR. Anwar Ibrahim mahu menggunakan Tian untuk mengubah “arus tengah” supaya sedikit sokongan Cina berpihak kepada PKR.

PKR tidak perlukan majoriti sokongan Cina. Hanya 30% sahaja daripada pengundi Cina berubah, PKR sudah mampu memenangi majoriti kerusi parlimen yang ditandinginya (hampir 25 kerusi). Apatah lagi, hampir setiap kali, DAP berjaya mengekalkan 50% atau lebih sokongan bukan Melayu. Dalam keadaan itu, PKR mungkin dapat menarik “ahli goyah” pakatan BN, seperti Gerakan, untuk terjun kapal Abdullah dan masuk tongkang Anwar.

Namun, tugas Tian bukan mudah. Selama enam tahun lepas, pelbagai propaganda mengarut dan bohong muncul daripada perut PKR. Hasilnya, rakyat merasa tertipu. Pelbagai taktik PKR, terutamanya enam kotak rahsia yang dipelopori Ketua Angkatan Muda Ezam Mohd Nor dan pencalonan anugerah Nobel Keamanan untuk Anwar Ibrahim yang didepani oleh Ketua Wanita Fuziah Salleh, sedikit-sebanyak melunturkan kepercayaan massa terhadap PKR. Apa pun alasan mereka, propaganda tersebut akhirnya tidak membuahkan hasil jangka panjang yang membanggakan untuk PKR.

Turut mencacatkan propaganda PKR adalah Naib Presidennya Azmin Ali yang kerapkali lebih sudu daripada kuah. Azmin kerap kali cuba minum air sambil menyelam – jika ada berita utama PKR, Azminlah yang mendapat kredit, walaupun kerapkali terbukti maklumatnya itu digembar-gemburkan.

Contoh terbaru ialah propaganda sasar Azmin mengenai lawatan Anwar Ibrahim ke Oxford. Walaupun Harakah termakan gula-gula Azmin dan menyatakan Anwar Ibrahim adalah pensyarah kehormat atau pensyarah jemputan di universiti tersebut, ternyata Azmin hanya membesar-besarkan cerita.

Sebenarnya Anwar Ibrahim di Oxford hanyalah seorang “ahli bersekutu kanan”. Maksudnya, Anwar Ibrahim mentelaah di Oxford umpama seorang pelajar siswazah dan belum layak digelar ahli penuh universiti seperti graduan yang lain, termasuk naib ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin. Hampir 20% isi pusat St Antony tersebut menjawat jawatan sama dengan Anwar Ibrahim iaitu 60 orang setiap tahun daripada jumlah isi sebanyak 330 orang kesemuanya.

Menurut maklumat daripada universiti tersebut, jawatan ini adalah salah satu pangkat yang diberikan kepada orang yang ingin tinggal di universiti tersebut, tetapi membayar yuran seperti seorang pelajar biasa untuk menggunakan kemudahan pusat tersebut Dia juga terpaksa menanggung sendiri ongkos hidup, wang saku, makan minum dan termasuk juga sewa rumahnya, sepanjang di universiti tersebut.

Keasyikan Azmin untuk mewar-warkan Anwar Ibrahim menjadikan tokoh itu gergasi di persada Oxford, sedangkan sehingga waktu kolum ini ditulis (Isnin, 7 Februari 2005), “syarahan khas” yang bakal diberi oleh Anwar Ibrahim mengenai ‘Islam moderate’ masih belum terpapar dalam jadual pengajian Asia dan khas di laman web pusat tersebut (www.sant.ox.ac.uk).

Kesemua karenah ini harus ditangani dengan bijak oleh Tian. Pemimpin PKR yang terpelanting semenjak enam tahun lepas tahu Anwar Ibrahim mempertahankan Azmin umpama harimau beranak sulung yang mempertahankan anaknya.

Namun, untuk PKR berjaya, propaganda melampau yang seakan-akan memperbodohkan rakyat ini harus dipinggir, malah disisihkan. Zaman telah berubah dan PKR tidak lagi mampu untuk memperjudikan nasibnya di tangan ahli propaganda bertaraf amatur.

Selamat berjuang Tian. Semoga usahamu berjaya menghasilkan PKR yang benar-benar layak mendapat sokongan majoriti rakyat.

- dipetik drp Malaysia Today

Tuesday, February 01, 2005

Isu Mercedes: Hati Ku Sangat Hiba

Oleh Ahem

Membaca artikel “Kerajaan Kelantan Akan Membeli 8 Buah Mercedes Lagi?” membuatkan hati saya sangat hiba terhadap segala tuduhan yang telah dilemparkan. Sesungguhnya perjuangan untuk menegakkan Islam ini dipenuhi dengan ujian-ujian. Teringat ayat Al-Quran yang mafhumnya:

"Ya Tuhan kami, beri ampunlah kami dan saudara-saudara kami yang telah beriman lebih dahulu dari kami dan janganlah Engkau membiarkan KEDENGKIAN dalam hati kami terhadap orang-orang yang beriman; Ya Tuhan kami, sesungguhnya Engkau Maha Penyantun lagi Maha Penyayang." (QS 59:10)

Marilah kita cuba berfikir dengan fikiran yang terbuka terhadap isu ini. Sebagai orang yang hendak mendaulatkan Islam, bila berlaku sebarang perselisihan faham tentang sesuatu, marilah kita kembali kepada Al-Quran, Al-Hadis dan sunnah Rasulullah untuk menyelesaikan isu ini.

Marilah kita berbaik sangka sesama Islam

Marilah kita cuba melihat isu ini dalam suasana persaudaraan dalam Islam. Janganlah sampai kita mengkritik seseorang Islam dengan kritikan yang seolah-olah saudara seIslam kita ini musuh kita. Di dalam Islam, hubungan minimum antara saudara seIslam adalah berbaik sangka dan maksimumnya adalah mengutamakan saudara seIslam kita lebih daripada diri kita. Ada satu kisah pada zaman Rasulullah yang diceritakan dalam satu hadis yang mafhumnya:

Di suatu hari Nabi sedang duduk di Masjid bersama para sahabatnya. Tiba-tiba Nabi berseru, "akan datang penghuni syurga." Serentak para sahabat memandang ke arah pintu. Ternyata datanglah seorang sahabat yang memberi salam pada majlis Nabi lalu shalat.

Keesokan harinya lagi, pada situasi yang sama, Rasul berseru, "Akan datang penghuni syurga." Tiba-tiba hadir dari arah pintu sahabat yang kemaren juga digelari Rasul penghuni syurga.

Selepas bubarnya majlis Nabi, seorang sahabat mengejar "penghuni syurga" tersebut. Ia berkata, "maafkan saya wahai saudaraku. Aku bertengkar dengan keluargaku bolehkah aku barang satu-dua hari menginap di rumahmu?"

"Penghuni syurga" ini lalu berkata, "baiklah..." Satu hari berlalu, dua hari berlalu dan tiga hari pun berlalu. Akhirnya sahabat ini tak tahan dan berkata pada "penghuni syurga". "Wahai saudaraku sebenarnya aku telah berbohong padamu. Aku tak bertengkar dengan keluargaku. Aku bermalam di rumahmu untuk melihat apa amalanmu kerana aku mendengar Rasul menyebutmu penghuni syurga. Tapi setelah aku perhatikan amalan mu sama dengan apa yang aku kerjakan. Aku jadi tak mengerti....."

"Penghuni syurga" itu menjawab, "maafkan aku, memang inilah aku! Ibadah yang aku jalankan tidak kurang- tidak lebih sebagaimana yang engkau saksikan selama tiga hari ini. Aku tak tahu mengapa Rasul menyebutku "penghuni syurga".

Sahabat itu lalu pergi meninggalkan "penghuni syurga". Tiba-tiba "penghuni syurga" itu memanggil sahabat tersebut. "Saudaraku, aku jadi teringat sesuatu. Aku tak pernah dengki pada sesama Muslim. Mungkin ini......"

Sahabat tersebut langsung berseru, "ini dia yang membedakan engkau dengan kami. Ini dia rahasianya mengapa Rasul menyebutmu penghuni syurga. Ini yang tak dapat kami lakukan."

Subhanallah….. cukup besar ganjaran orang yang berbaik sangka ini.

Adakah Salah Membeli Mercedes?

Untuk memulakan perbincangan ini, marilah kita melihat isu ini dari pandangan atau neraca Islam/Syarak. Kita kena mengambil neraca Islam/Syarak dalam menentukan sesuatu itu boleh atau tidak. Jika Islam/Syarak kata boleh, maka kita kena kata boleh walaupun dari segi peribadi kita rasa tidak boleh. Jika Islam/Syarak kata tidak boleh, kita kena kata tidak boleh walaupun secara peribadi kita rasa boleh. Jika kita ambil neraca selain dari neraca Islam/Syarak, maka kita akan tersesat.

Dari segi hukum

Dalam Islam hukum yang ada adalah Haram, Makruh, Harus, Sunat dan Wajib. Dari segi dasar umum hukum, segala sesuatu adalah harus kecuali yang telah diharamkan oleh Allah. Jadi, apakah yang akan menyebabkan membeli Merc ini haram?

  • Dari segi duit yang digunakan, ia bukan duit zakat dan tidak tertakluk kepada pembahagian zakat. Duit yang digunakan adalah duit cukai dan cukai adalah daripada Undang-undang yang dibuat oleh manusia yang dibenarkan oleh Islam. Pengagihannya juga tidak tertakluk pada pengagihan zakat. Pada pendapat saya, Exco yang dilantik oleh TG Nik Aziz adalah mantap dan majoritinya tidak ada kepentingan peribadi dan berupaya membuat keputusan yang berkesan. Dan perlu diingat, TG Nik Aziz sendiri adalah Ketua Exco dan keputusan yang beliau buat saya yakin InsyaAllah mengikut Islam/Syarak.
  • Dari segi pembaziran, saya rasa jika dinisbahkan dengan keseluruhan peruntukan, peruntukan untuk membeli Merc ini adalah terlalu kecil. Dan satu perkara yang perlu dilihat adalah Merc yang dibeli adalah yang terpakai dan bukan baru. Dari segi penyelenggaraan, Merc adalah antara kereta yang tahan lasak dan jarang rosak jika dijaga dengan betul. Saya berpendapat, Merc adalah sesuai untuk digunakan di Kelantan kerana secara geografinya, Kelantan adalah sebuah negeri yang besar dan Merc adalah kereta yang sesuai untuk digunakan untuk mengurangkan keletihan jika ahli Exco perlu untuk bertugas di kawasan pedalaman. Dengan itu ahli Exco akan dapat menumpukan perhatian kepada kerja yang ingin dilakukan.
  • Merc yang dibeli adalah tetap asset kerajaan negeri dan bukan diberi kepada ahli Exco.
Jadi setakat ini saya tidak merasakan yang membeli ini mempunyai masalah dari segi Syarak.

Dari Segi Kezuhudan

Zuhud ini tidak boleh diukur oleh seseorang seperti mana dari segi hukum di atas. Zuhud terletak di hati dan berbeza antara seseorang dengan yang lain. Sebagai seorang Islam kita mesti berbaik sangka dan tidak boleh menghukum seseorang itu tidak Zuhud.

Untuk membincangkan perkara ini, marilah kita melihat hadis di bawah yang mafhumnya:

Dari Abul Abbas, Sahel bin Sa'ad as-Sa'idi RA berkata: Telah datang seorang lelaki kepada Nabi SAW seraya berkata, "Ya Rasulullah! Tunjukkanlah aku suatu amalan, jika aku kerjakannya, nescaya aku dicintai Allah, dan dicintai orang ramai". Bersabda Rasullulah SAW, "Berlaku zuhudlah di dunia, nescaya engkau dicintai Allah. Berlaku zuhudlah kepada pada apa yang ada di tangan manusia, nescaya engkau dicintai orang ramai" – Hadis hasan diriwayatkan oleh Ibnu Majah dan lain-lain dengan sanad-sanad yang hasan

"Zuhud di dunia itu bukanlah dengan mengharamkan yang halal atau mensia-siakan harta. Tetapi zuhud di dunia yang sebenarnya, ialah jangan sampai anda merasakan apa yang ada di dalam tanganmu itu lebih utama dari apa yang ada di tangan Allah"


Secara umumnya zuhud bukan membuang dunia tetapi mengambil dunia kesemuanya tetapi dalam masa yang sama tidak meletakkan dunia di dalam hati. Kita lihat Abdul Rahman Al Auf, seorang Sahabat Rasulullah, merupakan seorang yang kaya dan mempunyai harta yang banyak. Tetapi beliau tidak mencintai harta kepunyaan beliau yang mana sanggup membelanjakan hartanya yang banyak untuk keperluan Islam.

Adakah dengan menggunakan Merc seseorang itu dianggap tidak zuhud? Kita lihat Rasulullah pernah menggunakan pedang Zul-Fiqar yang bertatahkan permata. Kita lihat Rasulullah pernah memakai pakaian yang cukup bagus sehinggakan Abdul Rahman Al Auf yang kaya tu pun mengagumi pakaian Rasulullah. Rasulullah juga mempunyai beberapa unta yang baik-baik. Bagaimana pula dengan hadis beliau yang mafhumnya:

"Empat perkara yang membawa kebahagiaan kepada manusia, iaitu (memiliki) perempuan (isteri) yang solehah, rumah yang bagus (luas), jiran yang baik, dan kenderaan yang bagus." (Hadis riwayat Ibnu Hibban).

Jadi kenderaan yang bagus ini disebut sendiri oleh Rasulullah. Walaupun begitu, Rasulullah adalah orang yang tersangat Zuhud. Beliau tidak mencintai harta beliau ini dan banyak yang beliau belanjakan kepada Islam sehinggakan pernah tiada makanan di rumah Rasulullah kerana habis dibelanjakan kepada Islam.

Oleh itu Merc tidak boleh mengukur atau menentukan kezuhudan seseorang.

Kesimpulan

Daripada fakta di atas, saya rasa tidak ada salahnya pembelian Merc ini. Saya yakin ahli Exco Kelantan yang dipilih oleh TG Nik Aziz mempunyai kredibiliti untuk membuat keputusan yang tidak mempunyai kepentingan diri. Jika mereka mempunyai kepentingan diri, lebih baik mereka melompat ke Umno yang boleh memberi berjuta Ringgit dan membentuk kerajaan BN.

Bagi pengkritik, saya berpendapat kritikan adalah penting untuk membina parti yang kuat. Tetapi ia mempunyai adab-adab yang perlu diikut. Kritikan mestilah membina dan tidak menimbulkan fitnah kepada parti. Jangan sampai kritikan kita akan menyebabkan ramai orang memandang negatif kepada parti dan seterusnya menjatuhkan parti. Jangan sampai kita membina budaya memburuk sangka sesama kita dan seterusnya menjatuhkan diri kita sendiri. Jika kita tidak puas hati dengan individu tertentu, jangan kritik individu tersebut secara terbuka, tetapi terus dikemukakan pada pimpinan parti untuk mengelakkan fitnah kepada parti. Jangan sampai kita menjadi agent yang menjatuhkan parti.

Semoga Allah memberi kita semua hidayahnya dan diampunkan segala dosa kita.

Wallau A’lam

Ahem

ahem0209@yahoo.com

Mana Mungkin PAS Mampu Lahirkan Ulama’ ?

Oleh Marwaan Hadid

“Saya menulis bererti saya ada”. Kata-kata ini saya modifikasi dari definasi Albert Camus “aku melawan, bererti aku ada”. Ungkapan ini sengaja saya tegaskan kerana untuk mengingatkan parti politik PAS (bukan gerakan Islam!) bahawa budaya yang terbentur dalam PAS tidak bisa melahirkan tokoh Muslim yang ulung, apatah lagi untuk melahirkan teolog yang berwibawa dan dikenang dalam sejarah manusia.

PAS semenjak 1951 masih gagal dalam konteks ini. Budaya intelektual hampir tidak dibina dalam PAS. Sebab itulah, PAS sentiasa cuba mengelak untuk terlibat dalam wacana perdebatan yang bersifat rasional dan logika. Kerana apa? Kerana PAS lemah dan tidak berjaya menguasai segala aspek keilmuan. Apa yang mampu PAS kemukakan ialah, hujah Al-Quran yang literal semata-mata tanpa cuba untuk menghurai maksud dengan satu gaya penafsiran yang sezaman!

Saya secara peribadi melihat deretan ulama-ulama dalam PAS hanyalah tempelan semata. Ini ditambah lagi konsep kepimpinan ulama yang kini menjadi hagemoni trio Harun Taib, Azizan Razak dan Hassan Shukri untuk mengekalkan kuasa politik dalam partinya. Walhal idea kepimpinan ulama’ yang direalisasikan pada muktamar PAS 1982 ini diciplak (mungkin mencuri) dari kejayaan revolusi Shiah Iran 1979. Justeru, bukti nyata menunjukkan PAS meniru idea teologi Shiah dan diaplikasikan dalam partinya – untuk kepentingannya sendiri!

Saya ingin tegaskan bahawa tidak salah PAS meniru teologi Shiah, tetapi persoalan yang timbul ialah sejauh mana cakupan keupayaan ilmu pimpinan agamawan PAS itu. Jika sekadar menulis buku provokasi “berbilang-berbilang jamaah”, ia tidak cukup untuk menggambarkan karismatik agamawan PAS. Malah buku ini amat memalukan! Sebab itu ulama salafus-saleh menegaskan “untuk menjadi seorang ulama amat mudah, tetapi untuk menjadi seorang insan sangat sukar sekali”. Ini terbukti di dalam PAS, bila untuk menjadi seorang ulama dalam definisinya cukup simplistic, hanya belajar agama secara formal, dan digelar Ustaz anda sudah bisa bergelar ulama’. Kerana itu majlis shura ulama PAS hanya terdiri dari golongan agamawan formal sahaja.

Manakala definasi ulama dalam Islam lebih luas pegertiannya. Ia mengajak seorang insan menuju kepada ketaqwaan dan taqarrub illalLah. Kalau takrif ini diguna pakai dalam konteks PAS, maka slogan kepimpinan Ulama tidak relevan untuk dijadikan laungan perjuangan PAS. PAS masih perlu pergi belajar dengan banyak dengan Ikhwanul Muslimin dan PKS untuk menjadi kembali menjadi sebuah gerakan Islam. Tetapi jangan pula belajar dengan Taleban, Usama dan Al-Qaeda, kerana mereka semua ini adalah talibarut Amerika, CIA dan Mossad. Sebab itu saya sangat-sangat tidak bersetuju apabila sebelum ini PAS menyokong Taleban!

Jika PAS masih tidak berubah, maka PAS bisa menjadi musuh gerakan Islam lain kerana ia mengelirukan arah sebenar gerakan Islam. Justeru, dengan kondisi ini mana mungkin PAS bisa melahirkan ulama, atau yang paling kurangnya ilmuan ulung upama Abdul Karim Zaidan, Sayyid Quthb dan Qaradawi jika masih gagal berubah. Memang benar, PAS (UMNO apatah lagi) tiada produk bermutu langsung yang bisa dibanggakan oleh ummat Islam di Malaysia!

Akhir, mohon maaf jika tulisan ini tidak teratur dan ringkas sahaja. Ia memang disengajakan!

- Marwaan Hadid
Mahasiswa UiTM Shah Alam, Selangor
marwaanhadid@yahoo.com