Tuesday, January 25, 2005

Konflik Patani: Thai Pohon Bantuan PAS

Oleh Roslan SMS

Akhbar THE STAR dalam ruangan dunia hari ini melaporkan bahawa calon parti THAI RAK THAI yang sedang bertanding dalam pilihan raya umum Negeri Thai berjanji kiranya menang akan menggunakan kedudukannya bagi mendapatkan bantuan PAS Kelantan untuk menyelesaikan konflik di Selatan Thai.

Kata Wairoj Pipitpakdee yang puterinya kini adalah isteri kepada Tengku Mahkota Kelantan:

PAS has a majority in Kelantan. They know who the insurgents are and what they are doing but they do not think about helping Thailand since nobody has asked them to.

Parti THAI RAK THAI dijangka menang besar dalam pilihan raya umum 6 Februari ini.

PAS Kelantan seharusnya bersedia memainkan peranan orang tengah dalam isu ini. Inilah masa dan ketikanya untuk membuktikan bahawa Islam tidak pernah menganjurkan keganasan. Konflik ini boleh diselesaikan secara rundingan dan tolak-ansur tanpa pertumpahan darah.

Adalah diharapkan agar Tok Guru MB Kelantan dapat membuat kenyataan mengulas perkembangan ini secepat mungkin. Mudah-mudahan kedamaian akan dapat dinikmati oleh saudara-saudara kita di Selatan Thai. Mudah-mudahan semua pihak jujur untuk mencari perdamaian.

PAS perlu segera bertindak dan mengambil langkah proaktif dalam hal ini. Inilah peluang terbuka untuk membabitkan diri dalam menyelesaikan konflik antarabangsa melalui formula Islam.

Sila lawati BLOG saya di
http://n32.blogspot.com/

Oleh Roslan sms - 25.01.2005

suntingan M@RHAEN

No comments: