Saturday, July 07, 2007

Suara Reformasi: Perjuangan Puteri Umno Yang Sia-Sia


KUALA LUMPUR: Kebimbangan Umno terhadap pengaruh blog semakin ketara.

Terbaru, Menteri Belia dan Sukan Azalina Othman Said mengumumkan Puteri Umno telah melancarkan sebuah website dalam usaha pergerakan itu menangani tohmahan, fitnah dan isu-isu yang dibangkitkan oleh pihak pembangkang.

Azalina juga kelihatan gusar berikutan peningkatan pengunjung laman blog yang semakin ketara sejak akhir-akhir ini. Menurut beliau, golongan belia lebih cenderung mendapatkan maklumat di portal berita internet.

Sehubungan dengan itu, Azalina mahu Puteri Umno serius bertempur di laman maya menerusi website GTPUTERI yang baru dilancarkan.

Mengulas perkembangan tersebut, penulis mengalu-alukan kenyataan Azalina sambil berharap beliau tidak menggunakan strategi lapuk yang biasa digunakan Umno untuk menegakkan benang basah.

Kebiasaannya, Umno menfitnah pembangkang dengan mengatakan pembangkang gemar menfitnah Umno.

Penulis juga mahukan penjelasan Puteri Umno berhubung dengan isu-isu semasa, antaranya ialah:-

Pertama, kerajaan telah membuktikan keupayaannya membina jambatan Pulau Pinang tanpa melibatkan pihak swasta. Justeru, apakah motif sebenar kerajaan menyerahkan projek-projek lebuhraya kepada konsesi swasta? Apakah ini ada kaitannya dengan hubungan akrab antara para politikus Umno dan kroni-kroni mereka?

Kedua, mengapakah harga minyak petrol kekal di paras RM 1.92 seliter sedangkan Petronas dibiarkan mencatat keuntungan bersih RM 46.4 Billion?

Mengapa keuntungan tersebut tidak dimanfaatkan untuk menyerap kenaikan harga minyak agar rakyat dapat membeli petrol pada harga yang lebih murah dan berpatutan?

Inikah yang dipanggil 'Tradisi Membela Rakyat'? Mengapa Puteri Umno tergamak menipu rakyat dengan slogan bodoh ini?

Jangan ingat semua rakyat Malaysia bodoh wahai puteri Umno!

Ketiga, apakah definisi 'Demokrasi' mengikut pandangan Puteri Umno?

Adakah demokrasi tafsiran Umno bermaksud menghalang permit penerbitan Suara Keadilan yang sehingga kini terpaksa beroperasi secara tidak sah?

Mengapa Umno sanggup menjadi parti pengecut dengan menafikan hak pembangkang untuk meraikan semangat demokrasi berparlimen di Malaysia ini?

Keempat, benarkah Umno dalam bahasa Melayu bermaksud Pertubuhan Cukong & Pengkhianat Bangsa Melayu?

Mengapakah Puteri Umno tutup sebelah mata dengan kekayaan melampau pemimpin Umno yang bersekongkol menambah kekayaan para cukong? Apakah Puteri Umno tidak sedar betapa susahnya kehidupan majoriti orang Melayu pada waktu ini?

Kelima, mengapakah di saat Islam Hadhari diperkenalkan jenayah dan maksiat semakin menjadi-jadi? Apakah ini ada kaitan dengan dasar pro-hedonisme Puteri Umno?

Mengapakah konsert-konsert hiburan maksiat yang melalaikan golongan belia dibiarkan berleluasa di bawah pemerintahan Abdullah Ahmad Badawi Al-Hadhari, sedangkan kita tahu menerusi konsert-konsert inilah maksiat bercambah dan keruntuhan moral belia bertambah parah.

Penulis, bagi pihak blog M@rhaen menyeru puteri Umno supaya keluar parti dan sertailah perjuangan reformasi ke arah mewujudkan Malaysia yang Adil dan Sejahtera, di mana para belia tidak diperbodohkan dengan agenda hiburan yang bisa merosakkan jati diri.

Para reformis berjuang demi membebaskan minda belia dari berterusan dibelenggu penyakit sosial yang mampu membinasakan peradaban sesebuah tamadun manusia.

Sesungguhnya perjuangan Puteri Umno hanyalah berteraskan kepada sosok perkauman semata-mata. Ia tidak berupaya memulihkan kembali segala kehaprakan sosial yang telah mencengkam pemikiran anak muda sejak sekian lama.

Justeru itu, kepada Puteri Umno -- Marilah kita bersama-sama berpadu tenaga mengubah kepimpinan hari ini demi memastikan kebajikan rakyat terjamin dan terpelihara di bawah tampuk pemerintahan baru - Barisan Alternatif. Reformasi!

- Suara Reformasi dihoskan oleh Blog M@rhaen dan The Redline-

1 comment:

Anonymous said...

umno serta barisan kompenen parti yg lain sdh terasa kebangkitan rakyat.. dan dgn mewujudkan blog mrk sendr adalah sdh terlambt.. krn agenda umno ttp sama.. n sdh x relevan untuk rakyat malaysia..