Thursday, June 28, 2007

TAG 2236: Penipu dan Tidak Cekap

Oleh M.Bakri Musa

Selepas hampir empat tahun sebagai Perdana Menteri, saya masih mendapati sukar membuat penentuan apakah kepimpinan Abdullah Ahmad Badawi (AAB ) satu penipuan ataupun sengaja satu ketidakcekapan. Masalah saya ini berpunca daripada tanggapan awal yang memang tersilap bahawa kedua-dua unsur itu sememangnya jauh menyisih daripada Abdullah, sedangkan itu adalah bukan yang sebenarnya. Kepimpinan Abdullah memang mencerminkan kedua-duanya.

Peristiwa perkahwinan beliau yang terbaru adalah jelas menjadi satu contoh dan gambaran tentang kepimpinannya. Pertama sekali, tersebut kisah pengarah seranta beliau yang memanggil semua editor di negara ini dan memberi arahan mengenai apa yang boleh dilaporkan oleh mereka. Seperti ragam biasa, laksana kanak-kanak kecil yang masih bersekolah, mereka semuanya akur dan menurutinya. Siaran dan terbitan mereka jelas merupakan cerminan pengumuman rasmi kerajaan, sehinggakan kepada titik dan noktahnya. Cuma mungkin si editor itu berpeluang memilih ‘font’ dan kebijaksanaan menyusun perenggan iklan mereka.
Demikianlah caranya Abdullah menangani pihak media dan itulah dia konsep kebebasan akhbar. Sesungguhnya semua editor ini memang layak dilayan sedemikian rupa.

Kedua, Abdullah mahukan sebuah majlis perkahwinan yang sungguh menyendiri (kerana dia berhak kepada konsep itu), namun majlis itu telah merangkul tajuk gembar-gembur di merata Malaysia dan di rantau ini. Malahan semasa pasangan mempelai menziarahi pusara isteri pertama Abdullah, yang seharusnya menjadi satu lawatan peribadi dan merupakan suasana yang penuh emosi, telah digembar-gemburkan. Ini jelas merupakan satu jalinan seranta untuk memaparkan imej seorang manusia yang masih lagi sayang kepada bekas isteri yang sudah pulang ke alam baqa.

Seandainya Abdullah benar-benar mahukan satu perkahwinan yang menyendiri, ini bererti beliau memang tidak cekap dan sememangnya tidak pandai menguasai pergerakan kehendaknya. Dia tidak mampu mengawal “New Straits Times” yang dimiliki oleh UMNO agar tidak menerima segala pengiklanan yang memualkan kerana semua itu ternyata penuh dengan unsur-unsur pembodekan. Cara yang paling berkesan, tentulah mengadakan majlis akad nikah yang secara berahsia dan selepas itu baru membuat pengumumannya. Dengan membuat pengumuman upacara itu lebih awal daripada masanya, Abdullah sesungguhnya mahukan istiadat perkahwinannya itu bukanlah sesuatu yang menyendiri tetapi sengaja mahu disinari publisiti.

Sebagai alternatif, kalaulah Abdullah mahukan perkahwinan itu digembar-gemburkan, sudah tentu permintaan awal agar peristiwa itu di jadikan satu peristiwa menyendiri adalah merupakan satu helah untuk menentukan keriuhannya. Jika demikian caranya, Abdullah sebenarnya sudah bersalah kerana mengadakan kelangsungan satu penipuan yang sungguh jijik dan secara bersahaja mempersenda dan memperkotak-katikkan emosi rakyat jelata.
Apakah reaksi rakyat dan dunia sejagat terhadap lakonan ini?

Sesungguhnya kepalsuan dan merupakan satu lakonan hidup yang menyerlahkan kepimpinan Abdullah. Baik daripada cara beliau pada mula dahulu mewar-warkan usaha memerangi korupsi yang ternyata hangat-hangat tahi ayam ataupun ketika mahu merombak perkhidmatan-perkhidmatan awam. Si malaun in memang ternyata tidak tahu buat kerja.

Saya tidak akan terperanjat seandainya Abdullah membuat pengumuman tentang pilihan raya umum semata-mata mahu meraih kesempatan kemasyhuran diri yang muncul daripada limpahan kemegahan perkahwinannya. Dia sedang menikmati limpah suluhan majlis perkahwinan itu untuk menutup segala capuk-capuk yang terdapat pada kepimpinannya.
Setakat ini para pembodek dan ilmuwan yang kuat mengampu sudahpun mewar-warkan populariti Abdullah semakin ‘mencanak’ disebabkan perkahwinan yang baru itu. Mungkin mereka telah membuat satu pungutan suara (poll) dalam membuat rumusan demikian. Ada pula yang begitu berani bersuara lantang betapa Abdullah akan menjadi semakin perkasa dengan kelakiannya. Malangnya, sesuatu perkahwinan tidak akan menyuntik pembaharuan kepada seorang pemimpin yang tidak berguna. Belum ada lagi suntikan ala Viagra untukkepimpinan yang haprak.

Meskipun demikian, rakyat Malaysia akan sekali lagi membuang undi memihak kepada partinya. Sekali lagi Abdullah dan para penasihat beliau akan riang ria dan menjadi bongkak dengan tanggapan iaitu adalah satu endosmen (akuan sokongan) yang kuat kepada kepimpinannya sedangkan yang sebenarnya ia hanya merupakan satu kemestian disebabkan tiada pilihan yang lain. Seandainya ada unsur pilihan yang menyebut ‘tidak ada yang patut dipilih’ pada kertas undi, sudah tentu ia akan menjadi pilihan yang paling tinggi daripada para pengundi.

Fakta daripada Fantasi dan Khabar Angin daripada Realiti

Pada 1971, Pierre Trudeau, merupakan seorang bujang yang paling layak di Kanada selain daripada tugas beliau sebagai seorang Perdana Menteri. Pada tahun itu beliau telah membuat pengumuman perihal perkahwinan rahsia antara beliau dengan seorang wanita bernama Margaret Sinclair yang 28 lebih muda daripada umurnya. Pada mulanya para pembantu beliau berfikir bahawa dia telah pergi main ski (luncur salji) sedangkan anggota keluarganya berfikir bahawa mereka perlu berpakaian rapi untuk satu sesi bergambar rasmi berkeluarga. Itu merupakan satu-satunya helah pembantu khas Trudeau mahu mereka berpakaian rapi tanpa mendedahkan tujuan sebenarnya.

Trudeau bukan sahaja penuh karisma, tetapi memang bijaksana serta merupakan seorang pemimpin yang cekap. Dia pintar menangani keadaan baik dalam mentadbir negara mahupun menjaga rahsia peribadinya. Dia terus berkhidmat menjadi Perdana Menteri Kanada yang paling lama dalam sejarah sedangkan ketika itu negaranya sedang dihantui satu perpecahan antara rakyat yang berbahasa Peranchis dan Inggeris.

Aduhai, Abdullah bukanlan semacam Trudeau. Hari ini Malaysia sedang dihantui satu polarisasi disebabkan isu perkauman dan keagamaan. Kepimpinan Abdullah yang haprak menyumbang kepada jurang perpisahan yang amat berbahaya ini. Tabiat Abdullah yang suka menipu menentukan kelangsungan kerja-kerja pemalsuan dan putar-belit ke atas rakyat jelata. Kerana kebodohan beliau itu menjauhkan dirinya daripada menelah betapa bahayanya kesan penipuan itu.

Penipuan dan putar-belit Abdullah yang paling nyata ialah konsep Islam Hadhari. Seperti yang disebut oleh Nabi Muhammad (s.a.w.) ketika khutbah Baginda yang terakhir, akan berlakunya percanggahan antara mazhab selepas Baginda wafat. Lantas tidak perlu kita tokok-tambah apa-apa kepada anjuran Islam Baginda. Dengan penuh kepalsuan Abdullah telah memimpin rakyat Malaysia kepada satu titian kepercayaan bahawa pengharaman buku-buku dan pemenjaraan orang tanpa usul periksa adalah menepati ajaran Islam Hadharinya.

Kalaulah Abdullah mengambil sedikit masa lagi melaksanakan segala idealisme Islam Hadhari beliau dan berfatwa tidak tentu hala, sudah tentu banyak kebaikan yang dapat dilaksanakannya kepada diri sendiri dan juga negara ini. Ini tidak termasuk usaha menaikkan imej agama itu. Islam Hadhari hanya mencapai kejayaannya daripada segi memecah-belahkan umat Islam dan rakyat Malaysia, dan ini merupakan satu hakikat yang amat ketara kepada semua orang tetapi tidak kepada Abdullah.

Satu ketika dahulu Abdullah telah membuat penafian keras tentang hubungannya dengan Jeanne Danker. Saya tidak peduli langsung akan butiran penafian itu kerana itu adalah hal peribadinya, melainkan, ingin dinyatakan di sini, bahawa penafian Abdullah itu adalah satu gambaran ketidakupayaan ataupun ketidaksanggupan Abdullah membezakan fakta daripada fantasi, dan desas-desus daripada realiti.

Percanggahan yang amat ketara itu selalunya menggugat pertimbangan daya fikir seseorang, namun Abdullah nampaknya buat endah tak endah sahaja. Hanya orang biasa ataupun seorang pembohong besar yang dapat melakukan dengan sewenang-wenangnya seperti apa yang dibuat oleh Abdullah.

Abdullah sesungguhnya tidak perlu berbohong, hanya cukup setakat diam membisu, seperti yang pernah dilakukannya beberapa kali sebelum itu. Dengan terbongkarnya kisah benar, apakah pendirian kita tentang penafian beliau sebelum ini? Saya menganggap ini adalah gambaran betapa Abdullah mudah memperlekeh rakyat jelata. Dia tidak mahu menghohmati dan mempercayai mereka. Seseorang yang pandai berbohong memang tidak mempercayai orang lain, kerana dia beranggapan orang lain adalah semacam dia juga.

Abdullah ialah seorang pemimpin yang tidak akan merasa malu berbohong kepada rakyat seperti mana dia pernah berbohong menafikan anak lelakinya pernah meraih kepentingan daripada kontrak kerajaan. Apabila disanggah dengan fakta, dia menjelaskan tanpa rasa malu dan berkerut di dahi bahawa dia sendiri tidak tahu-menahu akan kebenarannya. Jelas, ini adalah seorang pemimpin yang bergelumang dengan kebodohan dirinya!

Ketika Raja Petra mendedahkan perihal kerajaan membeli sebuah jet korporat serba mewah yang berharga hampir RM200 juta untuk kegunaannya, Abdullah sekali lagi menafikan keadaan yang sebenar. Bukan kerajaan yang membeli jet itu katanya, tetapi ia telah dibeli oleh syarikat milik kerajaan. Alangkah aibnya penjelasan itu.

Abdullah telah mempersendakan ucaptama beliau sebagai Presiden UMNO. Ketika itu dengan segala lagak dan lakonan persis seorang penyair hebat, dia telah melalak, “Aku cari bukan harta bertimbun-timbun, Aku cari bukan wang berjuta-juta…untuk hidup bergaya. Jelas cakap tidak serupa bikin. (Marhaintua kata: cakap kosong daripada otak yang lompong, milik kaki kelentong!)

Kepimpinan Abdullah kalaulah boleh kita sebutkan demikian) adalah semata-mata persis mainan wayang kulit; satu sandiwara, yang ketiadaan plot, tema dan selalunya tidak ada garisan penamatnya.

Tipu Sekali Kamu Yang Malu; Tipu Dua Kali Aku Yang Malu!

Demikian kata peribahasa Cina. Akan tetapi berbeza menyongsang peribahasa Cina itu, rakyat Malaysia bukanlah semudah itu ditipu oleh kelentungan Abdullah. Memang sudah lama rakyat melihat kelentungan tersebut dan bersabar menghadapinya. Akan tetapi, yang sebenarnya tertipu bontang adalah puak yang begitu percaya dan taksub kepadanya, khususnya para menteri kabinet, ahli Majlis Tertinggi UMNO, dan pemimpin parti komponen Barisan Nasional.
Secara selamba mereka ini sanggup menelan apa sahaja yang dimuntahkan oleh Abdullah. Mereka seolah-olah beranggapan setiap yang dimuntahkan oleh Abdullah adalah laksana kudapan yang telah dikhadamkan, sesuai untuk disuap oleh seekor ibu helang ke mulut anak-anak yang masih kecil di sarangnya. Jelas mereka mudah menganga untuk membaham semuanya.

Semasa Abdullah mencipta syairnya, mereka pantas meniru-niru, walaupun mereka tahu itu adalah kerja memplagiat hakcipta orang lain. Lagi pun kalau mereka sudah sedia menerima kelentungan sebagai satu kebenaran, perkataan menciplak tidak boleh dimuat turun dalam istilah kata kolektif mereka.

Kini baru kita tahu bahawasanya segala ucapan tahniah yang dibuat dengan seikhlas hati itu termasuk yang sengaja diada-adakan bukan pun dikirim secara peribadi oleh para menteri pembodek itu semuanya. Kerja itu pun mereka wakilkan kepada para pembantu!

Apabila disebut pula para penasihat muda-muda yang berada di Tingkat Empat, mereka memang terlalu mentah untuk melompat dan sedar tentang kelentungan Abdullah selama ini, yang pasti akan menghenyak mereka juga nanti. Kalau diambil kira kecerdikan mereka, jelas mereka bukanlah secerdik mana seandainya tidak memahami bahawasanya tuan mereka itu adalah seorang penipu dan tidak cekap. Yang terhenyak akhirnya nanti ialah mereka juga, walaupun perkara ini belum lagi mereka sedari.

Terjemahan oleh marhaintua (suntingan: M@RHAEN)

No comments: