Friday, May 11, 2007

TAG 2320: Menjinakkan Seteru

Menjinakkan Seteru
(Taming of the shrew)
THE CORRIDORS OF POWER
Raja Petra Kamarudin

”Ikutilah pergerakan Mahathir dengan teliti,” kata suara di hujung talian. Hmm... ini sudah menarik dan semakin intrig, fikir Tengku Tan Sri Razaleigh Hamzah pada dirinya sendirian. Tengku Razaleigh, yang lebih dikenali dengan panggilan Ku Li di kalangan sahabat dan seterunya, apabila ada panggilan telefon dengan berita ini diamenganggapnya sebagai desas-desus semata-mata dan berkemungkinan tidak ada guna untuk diambil kira. Akan tetapi ini adalah kali ketiga dia menerima panggilan orang dalam satu hari menyebut perkara yang sama. Mesti ada sesuatu kebenaran di sebalik apa yang dianggapnya desas-desus sahaja.

Apa yang sedang terjadi dan apa yang sedang dilakukan oleh Mahathir yang memerlukan pantauan yang teliti sudah tentu ini bukan panggilan terakhir dalam sehari mengenai perkara ini. Sudah tentu ada sesuatu yang sedang diperam. Tetapi apa? Kenapa pula semua panggilan suara misteri mengenai perkara yang dikatakan tadi? Ku Li amat benci kalau seseorang menceritakan sesuatu tanpa lengkap babnya. Ia lebih menyakitkan hati kalau seseorang itu memberitahu sesuatu yang kononnya satu rahsia mengenai orang tertentu ataupun peristiwa tertentu tetapi tidak pula mampu mendedahkan apa sebenarnya rahsia itu. Kenapa tidak diam membisu? Kenapa mendedahkan sesuatu yang diamanahkan sebagai satu rahsia dan rahsia itu mesti dikekalkan tanpa penyudahnya?

Ceh!!! Itu sahaja yang perlu dibuatnya seharian. Apapun, apa sahaja yang mahu dilakukan oleh Mahathir, apa juga arnab silap mata yang akan dikeluarkan daripada topi saktinya, sudah tentu ia ada kena mengena dengan sambutan ulang tahun UMNO ke-56 di Stadium Merdeka, tempat asal Perdana Menteri Pertama dan Bapa Kemerdekaan Malaysia, Tunku Abdul Rahman, mengumumkan kemerdekaan daripada Britain kepada hadirin yang ghairah dan ceria. 11 Mei 1948 adalah waktunya UMNO ditubuhkan dan mereka akan menyambut ulang tahun itu secara gah dan mungkin juga satu majlis terakhir di mana Mahathir bertindak sebagai Perdana Menteri.

Sesungguhnya, sambutan ulang tahun UMNO pada malam itu memang tidak membawa sebarang makna besar. Kalaulah ia sambutan ke-25, 50, 75 ataupun 100 tahun tentulah ada juga maknanya untuk diperbesar-besarkan. Akan tetapi, sambutan tahun ke-56 bukannya ada membawa sebarang makna. Lagi pun itu bukannya sambutan ulang tahun UMNO yang menjadi fokus utama ketika itu. Ia hanya secara kebetulan merupakan kali terakhir Mahathir hadir sebagai seorang Perdana Menteri, dia akan mengepalai satu upacara terakhir sebelum menyerahkan kuasa kepada pengganti yang dipilihnya sendiri.

Sememangnya Mahathir akan berundur juga pada akhir tahun itu. Pada Persidangan UMNO tahun lalu ketika di pertengahan 2002, Mahathir telah mengejutkan seluruh negara ketika mengumumkan persaraannya. UMNO tidak pun tahu menahu sebelum itu. Begitu juga dengan ahli keluarganya. Ada pihak yang berkata, Mahathir sendiri pun tidak tahu mengenainya sebelum itu.

Apakah penyebab yang mendesak Mahathir secara tiba-tiba mengumumkan persaraannya? Tanpa ribut dan tanpa taufan? Tahu-tahu pokok sudah bergoyang. Tanpa apa yang dianggap sebab yang berasas dia telah secara tiba-tiba menjadi longlai dan mengabaikan kewaspadaannya dan mengumumkan betapa dia sudah merancang untuk berundur sambil cuba menahan sebak di hati dan menahan titisan air mata yang membasahi pipi. Sesungguhnya 22 tahun bukanlah satu tempoh yang singkat. Malahan ia adalah semacam lebih lama daripada 50 tahun kalau diambil kira khidmatnya dengan UMNO sebelum mengisi jawatan terunggul dalam parti. Selepas setengah abad seseorang tidak akan berundur tanpa sebarang emosi, walaupun orang itu mempunyai hati yang kental seperti Mahathir. Seperti yang ditulis oleh Shakespeare dalam ‘Romeo dan Juliet’ - perpisahan dalam suatu kesedihan yang ada kemanisannya.

Akan tetapi apakah berundur daripada parti merupakan sesuatu yang manis? Memang tidak syak wujud kesedihannya. Linangan air mata Mahathir pada hari itu bukannya titisan air mata gembira. Sudah tentu ia menggambarkan kesedihannya. Sudah tentu perpisahan itu mengandungi keperitan kerana ia tidak dilakukan secara sukarela tetapi kerana tertekan. Apakah penyebab beliau mengambil tindakan terakhir yang sungguh getir? Perkara ini tidak dirancang? Sudah tentu ia tidak dirancang kerana ketika itu pengikutnya yang paling setia, Rafidah Aziz, telah terkejut beruk sehingga patah tumit kasutnya yang ditempah daripada pereka unggulan; dalam usaha beliau meluru menjadi orang pertama berada di sisi Mahathir? “Apa yang akan jadi kepada kami?” jerit Rafidah (Sebenarnya dia sebut why…why why dulu….. penterjemah), seolah–olah malaikat Izrail sedang mencabut nyawanya juga. Memang apa yang akan jadi kepada kami? Apa yang akan jadi kepada anda adalah tidak penting. Apa yang jadi kepada kita yang penting. Kalau anda undur dan tinggalkan kami, kami yang akan merana.

Memang betul, Mahathir memang telah menyebabkan banyak kejutan. Ku Li sudahpun pelajari perkara ini sekarang. Dia telah mengetahuinya sejak lama dahulu lagi. Lagi pun bukankah ada kata-kata hikmah betapa seseorang itu perlu mengetahui musuh ketatnya untuk mampu menumpaskannya. Memanglah Mahathir adalah seorang saingan. Ku Li sudah lama mengsayki bahawa Mahathir ada kalanya mengejutkan dirinya sendiri. Apalagi perbuatannya mengejutkan orang lain. Ahad 11 Mei, 2003, boleh menjadi satu tarikh yang mengejutkan. Akan tetapi keadaan berlegar dengan begitu pantas. Dalam sekelip mata peristiwa itu boleh tamat, memerlukan penelitian yang rapi dan satu pandangan mata unggas untuk mengawas keseluruhan senario itu sebagai usaha memahami gambaran keseluruhannya.

Pengumuman Mahathir yang secara mendadak dan mengejutkan itu adalah satu kes yang dibincangkan ini. Semua mata tertumpu terhadap Mahathir. Lensa kamera pun tertumpu kepada Mahathir. Mahathir adalah fokus utama. Mahathir menjadi pusat dan tumpuan keseluruhan dunia sejagat dan semua yang hadir di dewan itu, termasuk mereka yang mengikuti peristiwa itu di rumah, yang turut resah-gelisah. Akan tetapi Ku Li tidak pun mengikuti peristiwa itu. Anda tidak akan memantau sesuatu yang pasti untuk menjangkakan apa tilikan ahli silap mata. Dia mahu anda melihat tangan kanannya sahaja. Tangan kanan itulah yang akan melakukan triknya. Tetapi untuk memahami trik si ahli silap mata, anda perlu memerhati tangan kirinya. Itulah tangan yang sesungguhnya akan melakukan trik itu.

Ketika semua biji mata tertumpu kepada Mahathir, Ku Li cuba melirik ke arah Abdullah Ahmad Badawi. Abdullah memang lambat untuk menunjukkan reaksinya. Dia memang lembab sikit. Tetapi anda tidak boleh menyalahkan beliau. Bukankah dia itu seorang ulama. Dan ulama tidak pernah tidur. Mereka tetap terjaga pada malam hari beribadah kepada Allah tanpa henti. Memang menyeronokkan untuk tidur. Tetapi mengorbankan tidur ke jalan Allah adalah lebih menyeronokkan. Jadi Abdullah memang kurang tidur. Dia kurang tidur kerana Allah diutamakannya. Kerana itu dia perlu mencuri-curi tidur bila ada kesempatannya. Dan kesempatan itu boleh merupakan sepanjang hari. Pada hari di pertengahan 2002 itu dia sedang nyenyak tidur untuk menyempurnakan hutang lama, seperti biasa. Sudah tentu dia dikejutkan secara kasar oleh jeritan dan bunyi tumit kasut yang baru patah. Dia memerlukan beberapa saat untuk sedar daripada lenanya. Akan tetapi saat yang hilang itu adalah saat yang amat diperlukan. Apabila dia sedar apa yang sebenarnya sudah terjadi, betapa Mahathir sudahpun melafazkan persaraannya, Abdullah mula mengorak senyuman. Ku Li sedar akan perkara ini seperti anda sedar lenggok Miss Malaysia berlenggang tanpa baju di Bintang Walk.

Secara tiba-tiba Abdullah sedar akan perbuatannya. Kita tidak harus menyambut persaraan Mahathir itu dengan suka hati. Ini bukannya sesuatu yang mesti disambut dengan ghairah. Ini adalah satu bencana. Ini adalah musibah. Ini adalah sesuatu yang kita seharusnya berdoa kepada Allah tidak akan berlaku juga. Secara tiba-tiba Abdullah sedar akan dirinya. Dia berpura-pura terkejut beruk dan meluru arah Mahathir untuk berada di sisi dan memimpinnya ke belakang pentas di mana mereka cuba memujuk beliau mengubah pendirian dan menarik balik pengumumannya. Tetapi masyaAllah, takkan Abdullah sanggup lakukan perkara itu. Mereka lebih sedia mahukan Mahathir menarik balik kata-kata pengundurannya serta mereka mahukan sebutir peluru mengenai kepala. Sesungguhnya ini mesti dilakonkan untuk menampakkan ketulenannya. Ini adalah tindakan politik yang sepatutnya dilakonkan dengan sempurna. Inilah dia wayang kulit di saat yang paling cemerlang.

Persaraan Mahathir pada 2002 itu adalah sesuatu yang telah melepasi tarikh luputnya. Sesungguhnya semua itu telah dirancang pada 1995 lagi. Mengikut aturcara yang dirancang, dia sepatutnya melepaskan jawatan pada 1997. Itulah rencana asalnya. Akan tetapi pada 1997 berlaku masalah besar yang melibatkan Anwar Ibrahim. Duri dalam daging ini mesti diselesaikan dahulu. Tetapi dia mesti dinyahkan mengikut cara budaya Melayu, laksana menarik rambut dalam tepung. Rambut tidak putus dan tepung tidak berselerak. Tidak boleh ikut cara Kung Fu, mesti gunakan kaedah Tai Chi – tanpa kuasa ganas menentang kuasa yang buas. . Mesti gunakan gerak musuh untuk menumpaskan dirinya. Ini bererti memberi masa kepada musuh melakukan gerak mautnya dan gerakan itu menjadi penyebab kejatuhannya. Jadi pada 1997, kejatuhan Mahathir tidak berlaku. Mahathir tidak pun bersara. Dia mempunyai beberapa perkara yang mesti diselesaikannya.

Pada 1995, UMNO telah berpecah-belah menjadi dua. Begitulah keadaannya sejak 1988 lagi ketika ia bertukar rupa laksana amoeba menjadi UMNO Baru dan Semangat 46. Apakah itu kesalahan Mahathir? Apakah itu kerja Ku Li? Perkara itu tidak menjadi penting lagi. Kalau kuda sudah meloncat lari, pintu kandang tidak lagi perlu dikunci. Walaupun kerja itu boleh dilakukan ia menjadi sia-sia sahaja. Nasi sudahpun menjadi bubur. Mahathir dan Ku Li boleh bedebat sepanjang malam untuk menyalahkan sesiapa antara mereka berdua. Ini tidak akan membetulkan keadaan asal. Bukannya boleh dikembalikan zaman silam. Yang berlalu tetap akan menghilang juga, tidak boleh dihidupkan semula. Sebaliknya mereka tumpukan usaha untuk memperbetulkan kesilapan, tanpa memikirkan siapa yang patut dipersalahkan kerana kesilapan yang terjadi.

Mahathir dan Ku Li membincangkan perihal perpaduan Melayu. Mereka bincangkan perihal mengembalikan kegemilangan UMNO. Mereka telah bincangkan apa yang boleh dilakukan di hari muka. Mereka bincangkan bagaimana caranya seseorang dapat bernaung di bawah satu payung. Ketika itu dicapai sepakatan betapa perlunya dilakukan kebangkitan perpaduan Melayu dan solidariti. Mesti ada hanya satu parti Melayu. Akan tetapi PAS tidak pernah menganggap partinya sebagai parti Melayu. Itu parti Islamik, kata para pemimpin PAS. Jadi Pas perlu menunggu. Lagi pun PAS merupakan parti serpihan UMNO satu ketika dahulu. PAS telah dilahirkan oleh ultra-nasionalis menolak anjuran agar golongan ultra agamawan memperkenalkan lebih banyak program Islamik kepada Malaysia yang belum merdeka. Itu merupakan satu tindakan yang keras. Seperti orang China yang akur kepada kepimpinan Chin Peng dalam MCP (Parti Komunis Malaya). British masih tidak berpendirian tetapi apakah memberikan kemerdekaan kepada Malaya, negara itu tidak semestinya berasaskan nasionalisme tetapi multi-kaum jua. Itu sahaja yang akan menjamin kemerdekaan Malaya, yang diikuti oleh kedamaian dan stabiliti seterusnya.

Kerana itu kelompok ultra–agamawan telah keluar daripada UMNO untuk melahirkan sebuah parti yang digelar Pan-Malayan Islamic Parti ataupun PMIP. Kemudiannya parti itu bertukar menjadi PAS. Akar umbinya tetap berasal daripada UMNO. Ini berlaku pada satu masa yang lama dahulu. kira-kiri dua generasi yang lalu. Ketika itu PAS mungkin lahir daripada serpihan UMNO. Tetapi itu kisah dulu. Hari ini perkara yang sama sudah tidak berasas lagi. Bukan pula begitu jadinya dengan Semangat 46. Ia masih lagi merupakan parti serpihan UMNO. Ia telah dilahirkan untuk mengembalikan martabat UMNO. Tetapi ketika itu sudah wujud dua parti seperti itu. Kalau ada pun yang membezakan dua parti itu ialah namanya, yang merupakan topeng sahaja. Kalau dialihkan topeng itu memang sukar untuk membezakan kedua-duanya. Ia bukan lahir dua generasi dahulu seperti PAS. Memang sudah lama sangat usia PAS, tetapi Semangat 46 masih lagi muda. Semangat 46 dan UMNO Baru boleh menjadi satu seperti dahulu, memperjuangkan kepentingan Melayu dengan satu pendirian yang padu.

Itulah yang terjadi pada 1995. Pada Mei 1996, betul-betul sempena tujuh tahun sebelumnya fikir Ku Li sendirian, Semangat 46 telah gulung tikar dan hampir semua anggota parti itu kembali menyertai UMNO secara menyeluruh, kecuali segelintir yang telah membuat keputusan untuk berhenti berpolitik dan bersara. Dengan itu direcana satu percaturan baru. Mengikut peredaran masa, tokoh baru akan berlenggang di serambi kuasa. Namun demikian masa terus berlalu, seperti yang terbukti berulang kali manusia hanya pandai merancang, yang membuat penentuan muktamad adalah Allah juga. Esok tidak muncul juga. Apa yang patut berlaku pada tahun Anwar Ibrahim undur dan Ku Li muncul untuk menggantikannya tidak pernah terjadi. Sebaliknya, 1997 menjadi tahun munculnya Krisis Kewangan Asia yang membanjiri pantai Malaysia. Untuk meningkatkan masalah Mahathir, itulah juga tahunnya Anwar cuba mengnyahkan Mahathir untuk menafikan peluang Ku Li merangkul takhta dan sebaliknya cuba merampas singgahsana untuk dirinya.

Adalah tidak munasabah untuk Mahathir berundur ketika itu, memandangkan bencana yang melanda negara. Kalau dia berundur, orang akan berkata bahawa Anwar telah menang. Orang akan kata Mahathir telah ditolak ke tepi, Kalau Mahathir undur, mereka akan kata Mahathir menikus cuba melompat keluar daripada kapal yang akan karam, kerana negara sedang dilanda krisis kewangan. Mahathir tidak punya pilihan lain. Memang, 1997 adalah tahun Mahathir sepatutnya menyerahkan kuasa kepada Ku Li. 1997 adalah tahunnya bila Ku Li mula berlenggang di serambi kuasa. Tetapi apakah mereka sudah tahu ketika itu bahawa 1997 adalah tahunnya Asia mengalami krisis kewangan. Itulah krisis yang akan menggagalkan perancangan mereka? Ini bermakna mereka terpaksa menangguhkan rencana asal dan krisis kewangan perlu dibereskan dahulu. Anwar perlu diganyang dahulu dan buat sementara waktu Ku Li terpaksa mengurut ibu jarinya sendiri sambil menunggu masa gilirannya.

Demikianlah kisahnya pada 1997. Ketika itulah Krisis Kewangan Asia dan masalah Anwar menjadi tumpuan negara. Sekarang semua itu sudah lama berlalu. Pada 2002, Mahathir sudahpun menyuarakan keputusan untuk bersara. Beliau telah mengumumkan mahu undur pada 2003. Tetapi 2003 sudahpun berlalu, Kenapa Mahathir masih ada lagi? Kenapakah Mahathir tidak mula membersihkan mejanya. Kenapa dia berlagak semacam dia mahu melengah-lengahkan masa. Abdullah sudah semakin tertekan. Diam sudah menjadi lebih tertekan.

Mungkin juga Mahathir perlu didesak dan dipujuk dalam hal ini. Desakan adalah caranya. Malam itu akan merupakan malamnya. Ku Li berfikiran panjang. Pada malam itu dia akan memerhatikan Mahathir. Inilah sebabnya ramai orang menelefon beliau. Tetapi memerhatikan Mahathir untuk apa? Apakah yang akan terjadi pada malam nanti? Apakah trik yang akan ditunjukkan oleh Mahathir? Tidak mengapa. Ku Li akan tahu jawapannya tidak lama lagi. Masanya adalah beberapa jam sahaja lagi. Dia sudah lama menunggu saat ini untuk merangkul kerusi Perdana Menteri Malaysia. Tambahan masa beberapa jam tidak akan membunuhnya.

Pengumuman pengacara pada malam itu, Mahazir Lokman bergema seluruh stadium. Itu merupakan kemuncak sambutan ulang tahun UMNO pada 11 Mei 2002. Setiausaha Agung parti, Khalil Yaacob, sepatutnya mengemukakan dua bilah keris ke pentas utama. Mahathir dan Abdullah mengambil tempat masing-masing dan berdiri sambil menanti. Mahathir dijadualkan mengambil keris lok tujuh yang sedikit panjang dan memotong pulut kuning untuk melambangkan ulang tahun hari jadi UMNO ke-56. Abdullah pula dijadualkan mengambil keris pendek yang berkelok lima, untuk melakukan perkara yang sama. Mahathir menghunus kerisnya dan menyucuknya pada pulut kuning. Tetapi dia tidak menarik mata keris itu. Dia biarkan mata keris itu tertanam pada pulut kuning itu laksana seseorang membiarkan kerisnya menghunjam musuh untuk merasa keperitan dan kepedihan tikamannya sebelum mati. Ini perbuatan yang amat pelik dan luarbiasa. Demikian bisik Ku Li pada dirinya. Kini muncul giliran Abdullah. Apakah dia akan melakukan istiadat yang serupa? Kris Mahathir masih terbenam dalam pulut kuning itu. Apakah Abdullah akan menarik keris itu dulu sebelum melakukan tikaman dengan kerisnya pula. Tetapi Abdullah terlewat dalam dilemma itu. Dia tidak perlu memikirkan apa yang harus dilakukannya. Apapun Abdullah memang tidak berapa bijak di otaknya. Mahathir berpusing dan sambil membelakangkan Abdullah, dia ambil keris pendek itu dan menikamnya ke dalam pulut kuning yang sama sehingga mata keris itu sama-sama tertanam dengan mata keris panjang yang dihunjamnya sebelum itu.

Abdullah terkejut beruk. Itu bukannya yang sepatutnya mereka lakukan.. Itu bukan perancangan asal. Berapa ramai yang sedar akan perkara itu pada malam tersebut? Berapa ramaikah yang sedar apa yang disebut lebih awal oleh pengacara sebelum itu tidak berlaku seperti yang sepatutnya. Ku Li sedar apa yang berlaku. Dia juga sedar apa yang disebut oleh si pemanggil pada siang hari itu dan meminta beliau memerhatikan segala-galanya dengan teliti. Apakah Mahathir tersilap? Apakah Mahathir terlupa akan rencana asal? Apakah usia membuatkan Mahathir mudah lupa? Tidak, ini bukan satu kemalangan. Lebih tiga orang telah menelefon Ku Li betapa sesuatu akan terjadi pada malam itu. Tidak syak lagi inilah yang sepatutnya berlaku. Mahathir ternyata tenang setenang-tenangnya. Dia tidak gelojoh, dia tidak gelabah. Abdullah yang tidak mampu memahami keadaan yang terjadi. Apa yang terjadi? Bukankah itu kerisnya? Kenapa pula Mahathir menafikan keris yang patut dipegangnya?

Ku Li menjenguk ke arah kanan memandang si pemanggil yang pada siang itu telah memberitahunya apa yang akan berlaku. Ku Li tidak perlu berkata apa-apa. Bibirnya tidak bergerak langsung. Si pemanggil itu telah berada jauh di atas di tempat VIP dan telah jauh untuk mendengar apa yang mahu dikatakannya. Memang tidak berguna untuk berkata-kata, Perkataan tidak diperlukan. Mata si pemanggil dan mata Ku Li bertentangan. Itu sahaja yang perlu mereka lakukan. Itulah tentangan mata yang lebih berharga daripada seribu perkataan. Kerdipan mata Ku Li seolah-olah berkata: Jadi inilah yang anda cuba sebutkan siang tadi agar saya memerhatikannya dengan teliti.” Si pemanggil itu mengorak satu senyuman. Memang lemah senyumannya. Tidak mungkin ada sesiapa mengerti senyuman itu kecuali anda memang menunggunya. Itulah senyuman sebagai balasan. Di sebalik senyuman itu seolah-olah ada pesanan. “Bukankah saya sudah katakan tadi?”

Sejurus kemudian muncul pengumuman daripada pengacara. Mahathir dan Abdullah akan melangkah ke tengah-tengah stadium. Untuk menunggang kuda pedati mengelilingi stadium sambil menerima kehormatan. Dengan tenang Mahathir menuruni anak tangga stadium itu. Dia terhenti seketika di pertengahan jalannya untuk memanggil isterinya Dr. Siti Hasmah, agar mengiringinya. Dengan pantas Siti Hasmah menurut kehendak suaminya Mereka berdua telah menaiki pedati yang sebelum itu patut dinaiki oleh Perdana Menteri dan bakal penggantinya, Timbalan Perdana Menteri Malaysia. Kereta kuda itu bergerak ke hadapan meninggalkan Abdullah tercegat dan termangu-mangu apa yang patut dibuatnya sendirian di tengah-tengah stadium itu.

Mahathir boleh bercakap berjam-jam tanpa henti. Dan dia boleh berdiri lama-lama tanpa bantuan kerusi, hingga ke hari ini. Tetapi dia juga boleh diam membisu. Pada ketika semacam ini bukan penting sangat apa yang dikatakannya tetapi apa yang dilakukannya yang lebih utama.

Memang seronok menyaksikan Mahathir ketika dia penuh dengan retoriknya. Akan tetapi Mahathir yang tidak banyak cakap adalah lebih berbahaya. Lalakannya yang amat kuat memang membingitkan telinga. Tetapi kebisuannya adalah satu gigitan senyap yang membawa maut. Ketika dia berhenti melalak ketika itulah dia amat berbahaya. Itulah satu pertanda bila dia akan menggigit. Abdullah memang dengar pesanan itu dengan amat jelas pada malam itu. Memang tidak ada perkataan sedemikian pada malam itu. Tidak ada satu patah pun yang telah disebutkan. Akan tetapi isyaratnya amat jelas dan lantang. Bukannya Abdullah yang akan menjadi pengganti Mahathir seperti yang dimahukan oleh Daim.

Memanglah, Abdullah telah dilantik Timbalan Perdana Menteri seperti yang diinginkan oleh Daim. Tetapi itu adalah kehendak Diam. Dan apa yang dikehendaki oleh Daim adalah laksana satu undang-undang. Ketika itu Daim sedang berkuasa penuh. Krisis Kewangan sedang menghenyak Malaysia. Anwar Ibrahim sedang berusaha mengnyahkan Mahathir ke tepi. Satu bencana memang sudah cukup untuk menyingkirkan Mahathir. Bila muncul yang kedua, dua-dua datang sekali itu bukan sahaja laksana pukulan maut tetapi sudah menjadi satu jaminan untuk membenam Mahathir dalam-dalam. Daim merupakan Wirawan dengan berkuda putih. Daim adalah wirawan yang sepatutnya menyelamatkan Malaysia dan menyelamatkan Mahathir. Tetapi harga khidmat itu adalah amat tinggi nilainya. Mahathir mesti melantik Abdullah sebagai Timbalan Perdana Menteri. Selepas itu Mahathir mesti berundur. Abdullah mesti mengambil alih tempatnya. Selepas itu Abdullah mesti melantik Khalil sebagai Timbalan Perdana Menteri.

Akan tetapi gelagat Mahathir pada malam itu menjadi satu isyarat jelas kepada semua pihak. Kehendak itu tidak akan terjadi. Dia tidak akan mudah menyerahkan kuasa kepada Abdullah, Abdullah dan Khalil tidak akan jalan berlenggang di serambi kuasa. Boneka Daim tidak akan ditabalkan di singgahsana. Mahathir mempunyai rencana lain. Dan semua rencana itu tidak termasuk Daim, Abdullah ataupun Khalil. Ini membuatkan Daim perlu melakar semula rencana lama. Rupa-rupanya bukan semudah itu mengusir Mahathir ke tepi. Mereka pukulan satu rampasan kuasa, rampasan kuasa berbentuk politik. Mereka perlu lakukan perkara itu kepada Mahathir seperti mana Anwar lakukan enam tahun sebelum itu. Daim mula merancang. Abdullah pun merancang juga. Khairy Jamaluddin, si anak menantu pun turut merancang juga.

Khairy pergi ke Singapura untuk berbincang dengan orang yang berkuasa di sana. Mereka berbincang dan bertolak ansur. Singapura memerlukan pasir. Itu amat diperlukan untuk menambak laut kerana Singapura mahu membesarkan kepulauannya supaya menjadi besar dua setengah kali ganda ;lebih besar daripada saiz asalnya. Sudah tentu Malaysia akan membekalkan pasir itu, walaupun Mahathir tidak pernah menyetujuinya. Memang Mahathir telah mengharamkan pengeksportan pasir ke Singapura sejak 1997 dahulu lagi. Setelah menyedari Menteri Besar Johor mula menjadi salah seorang Melayu yang paling kaya di negara ini dengan menjual pasir kepada Singapura. Kerana itu Mahathir mesti disingkirkan kalau Singapura mahukan pasir dan menyingkirkan Mahathir memerlukan banyak wang.

Khairy telah membawa balik RM200 juta daripada Singapura. Daim telah menambahkan jumlah itu berkali-kali ganda. Setiap Menteri besar dan Ketua Menteri telah diberikan imbuhan dengan lumayan dengan jumlah antara RM3 juta hingga RM12 juta bergantung kepada saiz negeri mereka dan jumlah bahagian yang mereka kuasai. Para menteri kabinet pun diberikan imbuhan juga. Kini Diam dan Abdullah sudah mampu memulas telinga semua tokoh untuk berada dalam kocek mereka. Inilah caranya Anwar mengetepikan Ghafar Baba pada satu masa dahulu. Inilah juga caranya Anwar cuba mengetepikan Mahathir pada 1997. Inilah caranya Diam mengetepikan Anwar pada 1998. Inilah juga caranya mereka mahu menjahanamkan Mahathir pada 2003. Mahathir boleh merampas dua-dua keris dan menjunamkan matanya kepada dulang pulut kuning. Dia boleh menaiki pedati kuda bersama isterinya sambil meninggalkan Abdullah tercegat dan termangu-mangu di tengah-tengah stadium, satu ketika dahulu. Semua itu adalah lambang sahaja. Tujuannya untuk memberi isyarat semata-mata. Akan tetapi isyarat Daim adalah lebih berbisa. Mesej Daim ialah anda boleh pergi jahanam. Daim sudah masukkan sesiapa sahaja yang perlu dalam sakunya. Semua mereka itu telah dibeli dengan beratus-ratus juta ringgit.

Kerana itu Mahathir tidak ada pilihan kecuali akur untuk bersara. Persaraannya itu telah dirancang juga. Penggantiannya telah dirancang. Semua itu akan dipatuhi untuk dilaksanakan. Mahathir sedar betapa dia tidak punya banyak pilihan dalam perkara ini. Apa yang diingininya adalah tidak penting. Apa yang Daim mahu adalah dianggap penting. Orang yang pengecut musnah beberapa kali sebelum betul-betul mati. Akan tetapi mereka yang melawan, dan berundur akan hidup untuk melawan lagi di satu hari nanti. Mao (Tze Tung) pernah berkata: “Kalau musuh menghambat kita, berundurlah dahulu. Apabila musuh berhenti untuk berehat, kita serang mereka semula. Jadi, musuh sudah menghambat, Mahathir berundur dahulu. Dan pada 1 November 2003, Abdullah naik mengambil alih jawatan Perdana Menteri. Kini musuh sedang berehat. Tidak..... sedang tidur.... bukan rehat saja-saja lagi. Inilah masanya untuk menyerang balik. Kalau Mao boleh berjaya dengan muslihat itu sudah tentu Mahathir akan berjaya untuk meniru.

Bagaimana nanti serangan balas itu akan muncul? Bila ia akan menjelma? Bagaimanakah Ku Li akan terlibat dengan keseluruhan skema itu nanti? Apakah perjanjian 1995 itu masih segar lagi? Apakah pembubaran Semangat 46 pada Mei 1996 satu kerja sia-sia? Yang amat penting sekali, apakah si seteru sudahpun dijinakkan? Ooooooh ya, ada satu lagi soalan penting? Bagaimana pula Najib Tun Razak dan bukannya Khalil yang dipilih untuk menjadi Timbalan Abdullah?

Sememangnya banyak persoalan yang belum terjawab. Mungkin pada waktu lain, kalau saya ada mud anda akan dapat jawapan kepada soalan itu semua. Sementara itu… tungguuuuuuuuuu!!!

- Raja Petra - 11.05.2007 - Terjemahan marhaintua (MT-SPAR)
(suntingan M@RHAEN - Emel: marhaen@gmail.com/ reformasi@gmail.com)

No comments: