Thursday, November 18, 2010

Apakah Azmin Ali Tidak Pernah Buat Silap?

Rakyat Malaysia tidak kira apakah mereka menjadi anggota PKR atau tidak, kerap tertanya-tanya apakah Azmin Ali tidak pernah buat silap sehinggakan DSAI sentiasa menyebelahi beliau dalam setiap episod yang membabitkan AA dengan individu lain dalam parti. Dengan kata lain, orang kerap tertanya-tanya kenapakah DSAI selalu sangat mempertahankan AA apabila ada dakwaan insan lain menuduh AA bersikap curang dalam menjalankan tanggungjawabnya?

Kalaulah orang yang menyanggah AA itu adalah ‘orang kecil’ tentu kita boleh berandaian bahawa orang itu sengaja mahu mencetuskan kontroversi. Tentunya suara lantang DSAI dapat kita fahami. Akan tetapi apabila kecaman terhadap AA dibuat oleh orang besar seperti Zaid Ibrahim (ZI) ataupun YB Gobalakrishnan, dan DSAI cepat bingkas menepis dakwaan itu sebagai tuduhan liar dan tidak berasas, tentu orang lain terus bertanya dan mencari jawapannya.

Kenapakah DSAI bermati-matian mempertahankan AA?

Sesungguhnya saya dapat merasakan tindakan Anwar Ibrahim kerap mempertahankan AA ini adalah satu pertanda besar akan lunturnya wibawa tiga orang individu dalam pucuk kepimpinan PKR sekarang: Anwar Ibrahim sendiri, Azmin Ali dan Saifudin Nasution. Malahan, silap-silap langkah PKR akan mula bernafas laksana rumput di tepi jalan – hidup segan mati tak mahu.

Mungkin kerana menyedari fenomena ini akan berlaku membuatkan dua individu yang bertanding menentang Azmin Ali bersuara lantang. Ketika Zaid Ibrahim melepaskan jawatannya dan menarik diri daripada bertanding, beliau ada bersuara agar Anwar Ibrahim dan Azmin Ali berundur daripada jawatan mereka. Zaid Ibrahim mendakwa bahawa Anwar Ibrahim dan Azmin Ali adalah punca segala masalah dalam parti.

Mustaffa Kamil Ayub pula telah mengemukakan memorandum agar ditangguhkan pemilihan pucuk kepimpinan untuk memberi masa kepada JPP mengkaji setiap aduan mengenai salahlaku yang terjadi dalam mesyuarat cabang-cabang parti.

Setakat ini JPP telah menerima lebih kurang 300 aduan dan bantahan daripada seluruh Negara. Kebanyakan bantahan dan aduan itu membabitkan Azmin Ali dan orang-orangnya. Pengerusi JPP, Dr Molly Cheah berkata JPP telah berlaku adil dan tidak timbul kes JPP mengambil ringan terhadap aduan yang dikemukakan.

Soal pokok sekarang, bagaimanakah undi perolehan Zaid Ibrahim dan Mustafa Kamil Ayub boleh dikira tidak sah dan dilonggokkan pada jumlah undi Azmin Ali. Begitu juga dengan kisah kertas undi yang berganda banyaknya daripada jumlah ahli yang datang mengundi?

Dua perkara ini sudah cukup kuat untuk JPP mengemukakan nasihat dan pandangan agar digantung proses pengundian. Dua perkara ini juga sudah cukup bukti untuk Ketua Umum Parti dan Setiausaha Agung mengadakan mesyuarat khas Majlis Tertinggi parti untuk menubuhkan sebuah Jawatankuasa Khas menyiasat aduan ini sambil menggantung fungsi JPP yang ada.

Akar umbi nampak dengan jelas peranan yang dibuat oleh Mustafa Kamil Ayub adalah mahu menyelamatkan parti. Akar umbi juga sudah nampak kenapa Zaid Ibrahim mahu Azmin Ali dan berundur kerana mereka adalah punca segala masalah

Ingin dirakamkan di sini bahawa DSAI adalah satu ikon besar dalam politik tanah air. Tidak kiralah, segala tuduhan yang mengatakan beliau pernah meliwat ramai orang, kerana saya tidak percaya dengan segala tuduhan itu.

Suatu ketika dahulu, Anwar Ibrahim telah meringkok dalam penjara gara-gara episod liwat-meliwat yang membabitkan ramai individu daripada tiga buah Negara – Azizan Abu Bakar daripada Melaka yang ketika itu menjadi drebar isteri beliau (DSWA). Daripada Indonesia seorang pereka fesyen bernama Kassumatmaja, dan daripada Pakistan ialah Dr. Munawar Anees yang ketika itu merupakan penulis ucapan Anwar. Dr. Anees kini menetap di Amerika.

Ada seorang lagi yang pernah membuat perakuan betapa dia pernah diliwat oleh Anwar. Insan itu bernama Azmin Ali dan ketika itu bertugas sebagai Setiausaha Sulit Anwar Ibrahim. Akan tetapi entah apa sebabnya pengakuan AA itu tidak melekat kerana beliau telah menarik balik affidavit yang mengatakan beliau pernah diliwat.

Sehingga kini, ada beberapa pihak yang bertanya kenapakah AA menarik balik affidavit yang mengatakan beliau pernah diliwat? Apakah affidavit itu ditarik balik kerana desakan Anwar Iibrahim? Ataupun apakah kerana penarikan affidavit itulah yang membuatkan Anwar Ibrahim kali ini kerap melenting mempertahankan kepentingan AA dalam parti?

Kita harus ingat selepas memfailkan aduan dia kena liwat; Azmin Ali tidak pun menjalani pemeriksaan doktor, seperti yang dilalui oleh orang lain dan juga seperti yang dilalui oleh Saiful Bahari Azlan, pengadu kes liwat Anwar kedua.

Apakah ada unsur ugutan daripada Azmin Ali supaya Anwar Ibrahim terus mempertahankan kepentingannya? Jika tidak, Azmin mahu dedahkan sesuatu berita panas yang masih dirahsiakannya, yang boleh mencemar dan mengaibkan Anwar Ibrahim?

Semasa kes liwat sibuk dibicarakan, nama Azmin Ali tidak menonjol sangat kerana ketika itu mahkamah banyak menghabiskan masa dengan Azizan Abu Bakar, bekas pemandu Wan Azizah, isteri Anwar Ibrahim, yang kini menjadi Presiden PKR.

Apabila kita imbau kisah Azizan Abu Bakar tentu kita masih ingat nama seorang wanita bernama Umi Hafilda binti Ali. Beliau adalah adik Azmin Ali. Beliaulah yang menulis sepucuk surat kepada Perdana Menteri ketika itu yang bernama Dr Mahathir Mohamed. Inilah insan yang memecat Anwar Ibrahim daripada jawatan Timbalan Presiden UMNO dan Timbalan Perdana Menteri.

Ternyata, Azmin Ali yang merupakan Setiausaha Sulit kepada Anwar Ibrahim tidak mampu mendesak adiknya sendiri daripada berbuat onar sehingga menjatuhkan bosnya. Sekali gus dia turut kehilangan jawatannya yang lumayan ketika itu.

Apapun, itulah jawatan yang menjadikan Azmin Ali kaya-raya masakini dengan aset peribadi ditaksirkan dalam lingkungan seratus juta Ringgit Malaysia. Sebagai perbandingan aset Zaid Ibrahim dianggarkan dua ratus juta Ringgit Malaysia hasil kesungguhan mewujudkan sebuah firma guaman yang terbesar di Negara ini.

Azmin Ali telah menjadi kaya dalam tempoh singkat menjadi Setiausaha Sulit kepada Anwar Ibrahim semasa Anwar Ibrahim berada dalam penjara. Azmin Ali (dan beberapa orang kanan Anwar ketika itu) dikatakan pernah menerima wang sumbangan bagi pihak Anwar Ibrahim. Kalau betul cerita yang kita dengar apakah wang proksi itu masih berada di tangan Azmin Ali dan belum dipindahkan pada DSAI seperti yang sepatutnya? Apakah kerana itu juga sebabnya Anwar Ibrahim sanggup jadi hulubalang setia kepada Azmin Ali?

Bersambung…

Sumber: http://www.marhaen.info/v2/mar_a_marhaintua66.html

- marhaintua - 18.11.2010 11 Zulhijjah 1431

No comments: