Tuesday, July 01, 2008

Kemaraan Yang Cuba DisekatKerajaan Sepatutnya Takut Kepada Rakyat, Bukan Rakyat Yang Perlu Takut Pada Kerajaan." V dalam V For Vendetta.

Selepas mencengkam kuasa selama lebih separuh abad, Barisan Nasional masih lagi mengekalkan corak strategi yang sama, iaitu mewujudkan suasana takut yang berpotensi untuk diterjemahkan kepada keadaan anarki yang mampu mengancam kestabilan negara.

Budaya mengugut Barisan Nasional sekali lagi menerjah singgahsana politik di negara kita. Kali ini mereka menggunakan pendekatan yang sama, jalan cerita yang sama, kaedah yang sama, kes yang sama, iaitu sodomi.

Sampai bila BN mahu memperbodohkan pemikiran rakyat? Sampai bila BN mahu menggunakan prinsip 'Matlamat Menghalalkan Cara'? Ini semua satu tuduhan jijik.

Kisahnya begini. Dua orang tokoh tersohor yakni YM Raja Petra dan Dato' Seri Anwar Ibrahim telah menggempur ketumbukan Dato' Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak. Skandal dan konspirasi diulang dedah bagi meranapkan harapan kem Najib untuk mengungguli kuasa.

Selaku pemain catur politik negara, kem Najib ini dipercayai telah merancang untuk 'counter attack' Anwar dan YM Raja Petra. Seorang pemuda hingusan telah dijadikan kambing hitam dalam usaha untuk menyusahkan Anwar. Isu yang timbul sekarang ini bertujuan untuk melengah-lengahkan pergerakan kem Anwar menuju ke Putrajaya.

Saya menamakan ia 'kem Anwar' kerana ia bukan sahaja melibatkan Parti Keadilan Rakyat maupun Pakatan Rakyat. Ia juga turut disertai anggota Barisan Nasional yang sememangnya diketahui mereka ini ialah penyokong Anwar.

Usaha melambat dan mengganggu perancangan Anwar ini perlu dilakukan oleh UMNO bagi membolehkannya memiliki masa yang cukup untuk mempertahankan kuasa. UMNO tahu kes sodomi ini akan hanyut seperti mana isu perternakan babi dan sebagainya. Mereka bukannya mahu kes ini digilang gemilangkan seperti di zaman Tun Dr. Mahathir. Mereka cuma mahu merosakkan perancangan Anwar untuk bertanding pilihanraya kecil dan membawa masuk anggota Parlimen BN ke dalam Pakatan Rakyat.

Berdasarkan kepada persepsi semasa, Anwar akan bertanding di salah satu kubu kuat Pakatan Rakyat di kawasan utara tanah air. Jangkaan pengumuman kawasan tersebut sepatutnya dibuat minggu ini tetapi terencat dengan kes sodomi yang tiba-tiba timbul.

Kejayaan pemuda tersebut menyusup masuk ke dalam Parti Keadilan Rakyat tanpa menjadi ahli sewajarnya dihormati. Ini menunjukkan ramai dalang yang sedia wujud di dalam Parti Keadilan Rakyat. Mereka ini diimplankan seolah-olah bom C4 yang bersedia meletup dan merosakkan perancangan parti.

Namun setakat ini para dalang ini tidak mampu menembusi peringkat tertinggi parti. Kebanyakan dari mereka tersangkut di tengah jalan, dan akhirnya terpaksa mengisytihar keluar parti bagi menyelamatkan diri. Ini berbeza dengan kerajaan Barisan Nasional, di mana peledak yang dipasang oleh Pakatan Rakyat bukannya peledak sebarangan. Manusia peledak ini memiliki kuasa, pangkat dan pengaruh. Mereka ialah penggubal undang-undang di Parlimen Malaysia.

Strategi Pakatan Rakyat terbukti lebih maju berbanding Barisan Nasional. Ini menyebabkan BN berasa gusar. Mereka sedar mereka tidak mempunyai kekuatan yang cukup untuk menghalang kemaraan Pakatan Rakyat.

BN sedar tempoh mereka menguasai tampuk kuasa pemerintahan negara semakin singkat ke penghujungnya. Itulah sebabnya mereka menjadi gila. Khalas.

Situasi politik negara semakin panas dan suhunya semakin membahang. Anwar bakal berdepan dengan liku-liku yang merencat perancangannya. Najib Razak pula selangkah lagi untuk ditabalkan selaku Perdana Menteri Malaysia. Tengku Razaleigh Hamzah pula sedang mengumpul sokongan akar umbi UMNO untuk berhadapan dengan Pak Lah menjelang pemilihan UMNO Disember ini. Pak Lah pula sedang berdepan dengan krisis kehilangan sokongan dari parti komponen Barisan Nasional.

Jangkaan saya amat mudah. Berkemungkinan besar Pakatan Rakyat akan berjaya dalam pergerakan mereka menuju ke Putrajaya, namun selepas itu UMNO bakal memberi tentangan sengit sebaik sahaja hala tuju perjuangannya dipulihkan oleh anak raja dari Kelantan bernama Tengku Razaleigh Hamzah. Menjelang pilihanraya umum ke 13, Pakatan Rakyat bakal mengambil posisi bertahan manakala UMNO di bawah teraju Ku Li akan menyerang balas.

UMNO yang ketika itu bergelar pembangkang akan mengalami proses pembersihan akhlak dan jiwa perjuangan. Kebanyakan anasir - anasir jahat dalam UMNO akan mencuba nasib menyeberang ke dalam Parti Keadilan Rakyat kerana itulah resmi golongan opportunis. Mereka akan menyokong si pemenang.

Persoalannya mampukah parti yang saya dokongi ini, Parti Keadilan Rakyat akan terus kekal menjadi wadah perjuangan rakyat marhaen? Saya mendoakan yang terbaik untuk keADILan dan semoga golongan opportunis itu akan terbenam bersama-sama dengan nafsu serakah mereka mengejar wang dan kuasa. Dengan Izin Tuhan.

Selamat menyambut bulan Julai 2008. Selepas ini adalah waktu mencabar buat kita rakyat Malaysia.

Penulis Tamu
Parti Keadilan Rakyat


No comments: